Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby. Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel).
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen.Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Door stukjes brood in moedermelk of kunstvoeding te dopen, wordt het wat zachter. Hierdoor krijgt je kindje het wat makkelijker weg. Gebruik een schone schaar om stukjes te knippen. Met een schaar heb je het brood van je baby zo in stukken geknipt.
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes.Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Samenvattend: brood kan tot 8 maanden en mogelijk zelfs tot 2 jaar moeilijk te verteren zijn voor je kindje. Je kan daarom het beste wachten met het geven van brood tot in ieder geval 8 maanden. Geef daarnaast maximaal 2 boterhammen per dag in verband met de hoeveelheid natrium (zout).
Broodmessen zijn speciaal ontworpen voor het snijden van alle soorten brood. Dit mes, dat ook wel bakkersmes wordt genoemd, is zo gevormd dat bij het snijden het brood zo min mogelijk kruimelt. Daarnaast wordt het brood niet platgedrukt, waardoor je een optimale smaaksensatie ervaart.
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Als je kindje rond de 7-8 maanden is, zal het nog zo'n drie keer per dag behoefte hebben aan melkvoeding. Eén melkvoeding kun je ook gebruiken om je kindje pap te geven. Daarnaast is het goed om je baby water of lauwe thee aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt.
Hoeveel brood mag je baby van 7 maanden? Het eten van een boterham begint met kleine stukjes. De ene baby van 7 maanden heeft genoeg aan een broodkorst, terwijl een ander al een hele boterham kan eten. Geef je baby in elk geval lichtbruin brood, zodat zijn darmen rustig kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels.
Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte. Volkoren soepstengel. Rijstwafel (lees hier waarom je je kind niet elke dag een rijstwafel moet geven) Een bakje halfvolle yoghurt of kwark.
Als je kindje 8 maanden is, eet hij vast al heel wat verschillende soorten groente en fruit. Wellicht pureer je het eten nog met een vork tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur. Zo leert je kindje kauwen en zijn tandjes gebruiken.
Geef als je kleintje zelf eet vooral grote stukken voedsel (ter grootte van een knuistje). Grote stukken kunnen net wat interessanter zijn om te onderzoeken dan een stukje ter grootte van een dobbelsteen. Ook kan je kleintje het beter vasthouden en is het verstikkingsgevaar kleiner.
Wanneer je kleintje gewend is aan oefenhapjes en aan wat grovere hapjes kun je gaan oefenen met het eten van de eerste hapjes brood. Je mag je baby dan een stukje brood zonder korst geven. Je kunt het stukje brood zonder korst, ook nog in wat moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.
Bak het brood circa 40 tot 60 minuten op 230 graden. Laat het brood vervolgens 20 minuten afkoelen.
Het santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes.Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft.
Een goed broodmes is meestal tussen de 20 en 30 cm lang, hoe langer het lemmet, hoe minde bewegingen je hoeft te maken tijdens het snijden. De kartels die aan het lemmet zitten zijn ook bepalend voor de kwaliteit van een broodmes. Hoe spitser te kartel, hoe makkelijker je een brood doormidden snijdt.
Lekker en gezond broodbeleg
In het begin volstaat het om de boterham te besmeren met plantaardige margarine. Wil je daarnaast nog wat op de boterham doen, kies dan bij voorkeur voor smeerbaar beleg en gebruik niet te veel. Kies voor vruchten- of groentemoes, een geplet hardgekookt eitje of wat gekookte vis.
Start een echte broodmaaltijd met 's morgens 1/2 of 1 sneetje lichtbruin brood. Als de broodmaaltijd 's morgens goed gaat, kan je na een tijdje ook 's avonds een melkvoeding vervangen door een boterham. Let wel dat je baby dagelijks nog voldoende melkvoeding drinkt.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.