Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
Mierikswortel bereiden & bewaren
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek. Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier.
Deze scherpe wortel smaakt een beetje naar mosterd en radijs. Hij wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan sauzen en salades; op deze manier krijgt een gerecht meer pit. Omdat hij zo'n scherpe smaak heeft, wordt hij geraspt gegeten, meestal als onderdeel van een saus.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De voedingswaarde van mierikswortel
De reden dat mierikswortel zo goed is voor je gezondheid, kan worden toegeschreven aan de hoge niveaus van verschillende voedingsstoffen en mineralen, die het bevat. Het is zeer rijk aan voedingsvezels en folaat, vitamine C, calcium, kalium, magnesium en mangaan.
Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend. Vers aan tafel raspen en een heel klein beetje over de spinazie strooien.
Nee! Gember en mierikswortel zijn niet verwant. Gember is een plant in de familie Zingiberaceae die gele bloemen produceert, terwijl mierikswortel een kruisbloemige plant is met witte bloemen in de familie Brassicaceae die groeit als kool. Gember komt oorspronkelijk uit Azië, terwijl mierikswortel uit Europa komt.
Mierikswortel thee.
Kook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen.
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.
Mierikswortel is een hele sterke en taaie plant. Hij is prima in staat de winter te overleven en verspreidt zich snel over je tuin. Houd hier rekening mee als je hem in je tuin gaat planten.
Smaak: Een pikante specerij. Gebruik: Het oud-Nederlandse woord Mierik is afgeleid van: Meredic, wat Méér-Radijs betekent (Duits: Mehr-Rettich) en wijst op de scherpe, pikante, mosterd-achtige smaak van de Mierikswortels, die daarom ook wel Peperwortels worden genoemd.
Mierikswortel wordt tijdens het Joods Pesachfeest gegeten als maror. Het bittere kruid dat symbool staat voor het lijden van de Joden tijdens hun slavenbestaan in Egypte.
De plant heeft een witte penwortel die als mierikswortel bekend is. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei helderwitte bloemen verschijnen. De plant heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers.
Mierikswortel is een unieke smaakmaker voor veel verschillende gerechten, dressings en sauzen. In veel gerechten wel te vervangen door pittige mosterd.
Bij Groentebroer.nl kan je dagelijks verse Mierikswortel bestellen. Deze wortel is ietwat bruin van kleur en heeft een scherpe monsterachtige smaak.
Laos is een veelgebruikt kruid in de Indonesische en Thaise keuken. Zoals het uiterlijk al doet vermoeden, is laos familie van gember. De smaak van laos is fris, prikkelend en citrusachtig. Als variatie kun je gerechten waar gember in gebruikt worden vervangen door laos.
Steirisch betekent 'afkomstig uit Stiermarken. Kren (of kree) is een vanouds Russische benaming die behalve in Oostenrijk en diverse delen van Duitsland wordt gebruikt in plaats van het Duitstalige meerrettich. Ook in Slavische talen heet de mierikswortel cren.
GOED OM TE WETEN: geen kunstmatige kleurstoffen. glutenvrij.
Ontdek de voedingswaarden van verse mierikswortel
De wortel van de mierik bevat weinig calorieën en weinig vet. In een eetlepel rauwe mierikswortel (circa 12 gram) zit: 7 kcal. 2 gram koolhydraten.
Peterseliewortel bereiden & bewaren
Zonder loof zelfs iets langer. Wil je peterseliewortel invriezen? Blancheer de wortel dan 2-4 minuten en vries dan in. In de vriezer is peterseliewortel bij minimaal 18°C tot 12 maanden houdbaar.
Wasabi Chemie
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.