Sinds de jaren '70 is de Jordaan echter een populaire wijk om te wonen voor jongeren, studenten en singles met een hoger inkomen. Deze kleinere etagewoningen, waarvan er een hoop uit de 19e eeuw stammen, worden grondig gerenoveerd, en ook stadsvernieuwingen doen de wijk goed.
De Jordaan is mogelijk de meest bekende en romantische buurt van Amsterdam. Vroeger een typische volksbuurt met een kleurrijk verleden, nu razend populair bij bezoeker en inwoner door de pittoreske grachten, kleine winkeltjes en knusse straten en stegen.
Koos Alberts, zanger, geboren en getogen in de Jordaan. René Froger, zanger, geboren in de Jordaan. Dries Roelvink, zanger, geboren in de Jordaan. Glennis Grace, zangeres, opgegroeid in de Jordaan.
Tuinstraat is evenals de Anjeliersstraat, de Egelantiersstraat, de Bloemstraat en de Nieuwe Leliedwarsstraat een lange straat, met veel sociale woningbouw. 12. De Dwarsstraatjes in de Jordaan bestaan uit smalle straatjes met sociale woningbouw, hofjes, pleintjes en enkele winkelstraten.
Een inwoner van de Amsterdamse Jordaan wordt meestal 'Jordanees' genoemd.
In de Jordaan zijn ongeveer 13.000 huishoudens en 19.000 inwoners. Er zijn voornamelijk 1-persoonshuishoudens, en maar weinig stellen of gezinnen met kinderen. 64% van die bewoners zijn Nederlands en 24% is Westers. Onder de bewoners is dus maar weinig culturele diversiteit.
In principe wordt het Amsterdams gesproken door mensen geboren en getogen in Amsterdam. Mede dankzij de media heeft het Amsterdams zich verspreid en ook elders in Nederland worden woorden gebruikt die uit het Amsterdamse stadsdialect komen. Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse.
Jordaan. De Jordaan is het stadsdeel van Amsterdam waar de meeste liedjes over geschreven zijn. Het staat bekend om haar herenhuizen, gezellige cafés, winkeltjes en de stadse sfeer. De Jordaan werd in de 17de eeuw een wijk die gebouwd werd voor de middenstand.
De stadsgrens loopt van de Geldersekade en Kloveniersburgwal langs het huidige Singel. Als het inwoneraantal drastisch oploopt, begint men aan de zogenaamde Derde Uitleg. Het is het begin van de aanleg van de grachtengordel en van de wijk daar vlak achter, 'het Nieuwe Werck' genaamd. Later: de Jordaan.
De naam Elandsgracht verwijst naar de geschiedenis van de leerlooiers in dit deel van de Jordaan, waar van verschillende soorten dierenhuiden leer wordt gemaakt.
't Gooi is een regio in het midden van Nederland, in de provincie Noord-Holland. De regio staat bekend om de rijke dorpen waar veel bekende Nederlanders wonen. In totaal wonen er ongeveer 245.000 mensen in 't Gooi.
De grootste aandelen geboren Amsterdammers zijn te vinden in de tuindorpen Oostzaan, Nieuwendam en Buiksloot. In de laatstgenoemde buurt is 80 procent van de bewoners in Amsterdam geboren.
Parkeertarieven Jordaan Amsterdam
Parkeren op straat is relatief duur. U betaalt hier € 4,- per uur. Dit tarief geldt op maandag t/m zaterdag van 09.00-24.00 uur en zondag van 12.00-24.00 uur.
De Pijp werd al met al geen dure wijk, het was revolutiebouw, maar de woonomstandigheden waren wel beter dan in oude buurten als de Jordaan. De officiële naam van de buurt was YY, omdat Amsterdam in de 19e eeuw was verdeeld in 50 buurten die met letters aangeduid werden (A-Z, gevolgd door AA-ZZ).
Naast de dijkdorpen langs de Waterlandse Zeedijk (Schellingwoude, Nieuwendam, Buiksloot en de lintbebouwing Oostzanerdijk) en Oud-Noord (Van der Pekbuurt en Vogelbuurt) met de strook langs het Noordhollandsch Kanaal, zijn ook de tuindorpen Nieuwendam, Buiksloot, Oostzaan, Disteldorp en Vogeldorp onderdeel van dit ...
kip: (Amsterdam, jeugdtaal, begin twintigste eeuw) politieagent. Kip in deze betekenis werd ontleend aan het Duitse Rotwelsch (Bargoens), waar het in de periode 1791-1814 werd opgetekend in de betekenis van 'hond'. Ook het werkwoord kippen in de zin van pakken werd genoteerd (bij ons in de uitdrukking: kip, ik heb je).
Ervaar het echte Amsterdam tijdens een wandeling door de Jordaan, een rondvaart over de grachten, onder het genot van een lokaal biertje in een bruine kroeg of op een andere, typisch Amsterdamse manier!
Amsterdammers zeggen tot op de dag van vandaag "Nah, de massel, hè!" (Nou, de mazzel, hè!), afgeleid van "mazzeltof". Veel Jiddische woorden kwamen terecht in de dieventaal (Bargoens), de geheimtaal van de onderwereld. Dit geldt bijvoorbeeld voor bajes, jatten, joetje, kapsones, kassiewijle, meier, smeris en snaaien.