Cameratoezicht – ook wel camerabewaking of closed-circuit television (CCTV) genoemd – is het houden van toezicht op een gebouw, gebied of (groepen) mensen met behulp van bewakingscamera's. En steeds vaker zijn dat slimme camera's.
Bij cameratoezicht is het doel om een object of mensen live in de gaten te houden, de beelden worden rechtstreeks bekeken. Bij camerabewaking is het doel om beelden van objecten of mensen op een later moment terug te kunnen kijken, op te kunnen slaan en eventueel te kunnen verspreiden.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Cameratoezicht is het houden van toezicht op een gebouw, gebied of groep(en) mensen met behulp van camera's. Er zijn verschillende doelen voor cameratoezicht mogelijk, zoals handhaving van de openbare orde en veiligheid, maar ook verkeerstoezicht, tellingen van personen of voertuigen of crowd-control.
Camerabewaking laten installeren
Camerabewaking is er om situaties te signaleren, achterhalen en achteraf te kunnen bewijzen. Door camerabewaking te plaatsen kunt u ervoor zorgen dat criminelen worden afgeschrikt waardoor eventuele inbraken en/of vandalisme voorkomen kunnen worden.
Is filmen met een verborgen camera toegestaan? De Camerawet bepaalt dat elk heimelijk gebruik van bewakingscamera's verboden is. De wet verplicht de verwerkingsverantwoordelijke immers om een uniform model van pictogram te plaatsen zodat de betrokkene die de plaats betreedt, weet dat hij gefilmd zal worden.
Je mag de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. De toegang tot je woning – met name de voordeur of de garagepoort – mogen dus wel, de openbare weg of de eigendom van de buren kunnen niet. Je hebt dus geen toelating om met een private bewakingscamera de openbare weg te filmen voor je woning.
Wat mag je met de beelden doen? De beelden van je camera mag je binnen huiselijke kring bekijken. Als iemand (herkenbaar) gefilmd is, mag je deze beelden alleen publiceren als de gefilmde persoon hier toestemming voor geeft. Doe je dit zonder toestemming is er sprake van privacyschending.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet.
Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes. Dit recht geldt niet alleen voor journalisten of fotografen, maar ook voor vloggers of gewone mensen die hun eigen activiteiten of die van anderen op straat willen vastleggen.
Een beveiligingscamera ophangen is niet verboden, maar dit mag niet op iedere plek. Zo mogen er geen camera's geplaatst worden zonder dit te laten weten aan de persoon die gefilmd kan worden. Daarom hangen er vaak bordjes in openbare ruimtes met de melding dat er camera's zijn.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
Heimelijk cameratoezicht (het maken van beelden van personen met camera's die zijn aangebracht om personen herkenbaar in beeld te brengen zonder dat de aanwezigheid ervan duidelijk kenbaar is gemaakt) was al verboden in winkels en horecagelegenheden (artikel 441b Wetboek van Strafrecht).
Je kunt de foto's bij iedere camera bekijken om echt goed in te schatten wat je kunt verwachten. Details zoals een nummerbord of gezicht zijn te herkennen tot een afstand van 5 meter.Details zoals een nummerbord of gezicht zijn te herkennen tot een afstand van 8 meter.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken.
Hoe lang worden de beelden bijgehouden? Na 1 maand worden de beelden gewist, tenzij ze relevant zijn in een dossier of voor een onderzoek. Wordt het recht op privacy niet geschonden? De wetgever stelt strenge eisen aan cameratoezicht op straat.
Wettelijke verplichting: In veel rechtsgebieden is het verplicht om duidelijk zichtbare borden of stickers te plaatsen om mensen te informeren dat er cameratoezicht aanwezig is. Dit is een vereiste vanuit het oogpunt van transparantie en privacybescherming.
Op de straat mag geen camera gericht staan. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat meer informatie over cameratoezicht in en rond woningen.
De ideale hoogte van het herkennen van objecten en personen is 1,70 meter. Voor buitengebruik raden wij aan de camera op een hoogte te hangen die niet gevoelig is voor vandalisme. Met let erop dat de camera nooit hoger dan 3 meter van de grond hangt.
Ga naar de rechter. Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan.
Voordelen van camerabewaking thuis
Wanneer ze zien dat er camera's zijn geïnstalleerd, is de kans groter dat ze afzien van een inbraakpoging. Daarnaast kunnen de beelden van de camera's nuttig zijn bij het oplossen van misdaden, zoals het identificeren van de dader of het terugvinden van gestolen goederen.
Uw werkgever mag soms camera's gebruiken om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar uw werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om u aan te spreken of te beoordelen. Een verborgen camera mag normaal gesproken niet.