Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
De weg op zonder kentekencard
U mag direct na overschrijving de weg op, ook al heeft u het kentekenbewijs nog niet. Pas na 14 dagen moet u het kentekenbewijs tonen bij controle. Let op: in het buitenland moet u wel altijd het kentekenbewijs laten zien.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs. Naast de kentekencard moet je ook de 9-cijferige tenaamstellingscode meenemen.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Tegenwoordig hoort bij een kentekencard een unieke code van 9 cijfers: dit noemen we de tenaamstellingscode.
Wil je je auto overschrijven? Er zijn genoeg plekken in de buurt waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.
Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont. Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig.
De tenaamstelling van een auto wijzigen, betekent dat je een auto overschrijft op de naam van een andere eigenaar. Hiervoor heb je de tenaamstellingscode nodig: een 9-cijferige code waarmee je bewijst dat jij de eigenaar van je auto bent - de toekomstige eigenaar heeft deze code dus straks ook nodig.
Het oude papieren kentekenbewijs van voor 2014 bestaat uit de volgende onderdelen: voertuigenbewijs; tenaamstellingsbewijs; overschrijvingsbewijs.
De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, dit ziet eruit als een soort kassabon.
Tenaamstellingscode bij balie of keuringsstation aanvragen
Het voertuig moet dan wel op uw naam of op naam van uw bedrijf staan. Neem het kentekenbewijs en uw legitimatiebewijs mee en een uittreksel uit de Kamer van Koophandel als het voertuig op naam van uw bedrijf staat. U krijgt de tenaamstellingscode gelijk mee.
Manier 2: kenteken overschrijven bij een kentekenloket
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode.
Is je inschrijvingsbewijs, of één deel van je tweeledig inschrijvingsbewijs, gestolen of verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Als je je auto verkoopt, ben je verplicht om de koper bepaalde documenten te overhandigen: De originele verkoopfactuur. Het inschrijvingsbewijs. Het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, afgeleverd en afgestempeld door de technische keuring.
Kentekenbewijs deel IB (tenaamstellingsbewijs)
Wanneer je je met een auto op de openbare weg begeeft, moet je het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij je hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.
Verkoop aan particulier of rechtspersoon
- het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog.