Het promotierecht vanuit de Tweede Divisie is tot en met het seizoen 2022/23 bevroren. Met ingang van het seizoen 2023/24 heet de competitie de Betnation Divisie naar de naamgevende hoofdsponsor Betnation. Daarvoor had de competitie vanaf het seizoen 2021/22 de sponsornaam Jack's League.
Eerste Divisie
De kampioen en de nummer twee promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Tot en met het seizoen 2022/'23 is er geen promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie. Beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie Lees hier meer over de beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie.
De KKD is in Europa de enige competitie in het betaald voetbal waar er geen sprake is van degradatie. In de winter van 2019 besloot de KNVB dat er minimaal tot en met het seizoen 2022/23 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie was.
De Tweede divisie is sinds de herinvoering in 2016 het derde niveau van betaald voetbal in Nederland. Tussen 1956 en 1971 bestond de Tweede divisie ook al, alleen was het toen de laagste divisie van het betaald voetbal.
De 'bevriezing' van de mogelijkheid tot promotie van tweede naar eerste divisie, die de KNVB tot en met het afgelopen seizoen nog hanteerde, geldt vanaf komend seizoen niet meer.
Nee, want ook naar de Keuken Kampioen Divisie is er tegenwoordig een promotie- en degradatieregeling. Daarvoor moet je wel uitzonderlijk goed voor de dag komen als belofteploeg. Je maakt immers alleen maar kans als je eerste of tweede wordt in de Jack's League.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort.
Feitelijk gezien is Spakenburg een amateurclub, maar ook daar worden flinke salarissen betaald. Volgens penningmeester Ewout Ruitenberg wordt er nu tussen de vijf ton en één miljoen euro aan salaris uitgegeven per jaar.
Bij Spakenburg, Quick Boys en IJsselmeervogels groeiden de bomen tot in de hemel. Er is een voorbeeld bekend van een speler die bij IJsselmeervogels 20.000 euro per jaar kon verdienen. Een voordeel van het voetballen bij de top van de amateurs, is dat spelers er naast nog een maatschappelijke carrière kunnen opbouwen.
Ook werd besloten dat alle beloftenelftallen van profclubs komend seizoen alleen nog maar spelers mogen hebben die jonger zijn dan 24 jaar. Dit houdt in dat bij een eventueel kampioenschap van Rijnsburgse Boys, Katwijk, VVSB of wellicht Scheveningen in de tweede divisie, geen promotie naar een hoger niveau mogelijk is.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Ajax zou wel even kampioen worden of in ieder geval tweede of derde eindigen! Gaat Ajax degraderen? Nee, Ajax zal niet degraderen.
De nummer 16 van de in totaal 16 in de tweede divisie uitkomende eerste elftallen degradeert naar de derde divisie. De nummers 14 en 15 van de in totaal 16 in de tweede divisie uitkomende eerste elftallen spelen nacompetitie om lijfsbehoud. De nummers 17 en 18 degraderen naar de vierde divisie.
Bij de JO15 zijn er over het gehele land negen 6e divisies van 12 ploegen.
Kerkelijke gemeenschap
De meeste kerken zijn gereformeerd. De VVD en de ChristenUnie zijn de grootste partijen in de gemeente. Het christelijk geloof is wel van invloed: zondag is de rustdag en de winkels zijn die dag gesloten. Homoseksualiteit is relatief een taboe.
Uit het onderzoek van NMC Bright blijkt immers dat de vergoeding voor trainers van een eerste elftal op hetzelfde competitieniveau bij de mannen vijf tot zes keer zoveel oplevert. Een trainer in de tweede divisie verdient volgens NMC Bright ongeveer €26.000,- netto per seizoen (tien maanden).
De uiteindelijke bekerwinnaar ontvangt 250.000 euro prijzengeld van de KNVB.
De Vierde Divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal.
Het betaald voetbal in Nederland is onderverdeeld in twee competities: de Eredivisie en de Eerste divisie (sinds juli 2006 bekend als Jupiler League, en sinds 2018 de Keuken Kampioen Divisie).
Als een speler zijn eerste profcontract ondertekent, heeft elke voetbalclub waar de speler tussen zijn 9e en 20ste levensjaar op amateurbasis voor uitkwam recht op € 1.355 per jaar.
Van alle huidige 34 profclubs is TOP Oss nu de enige die nog nooit in de eredivisie actief was. De vijf voorgaande debutanten in de eredivisie waren RKC Waalwijk (1988), SC Heerenveen (1990), SC Cambuur (1992), RBC Roosendaal (2000) en FC Emmen (2018).
Naast het winnen van het Bronzen Kampioensschild, verdient de periodekampioen ook een ticket voor de Keuken Kampioen Play-Offs. Deze worden aan het einde van het seizoen gespeeld en via deze weg kunnen Keuken Kampioen Divisie-ploegen promotie naar de Eredivisie afdwingen.
"Degraderen gaat niet gebeuren", zegt Van der Maarel, die bijna vierhonderd officiële wedstrijden voor de club speelde. "En dat is geen gemakzucht of naïviteit." Hij vertelt daarbij wel dat hij een situatie als deze nog niet eerder heeft meegemaakt bij de club.