Bamboe, satijnen en zijden kussenslopen zijn echter gemaakt van een veel gladder materiaal. Je haar en huid glijden er overheen, waardoor er 's nachts minder wrijving ontstaat. Bamboe, satijnen en zijden kussenslopen absorberen ook minder vocht, waardoor je huid en haar beter gehydrateerd blijven.
Bamboe is gezond
En bamboescheuten bevatten minder suikers dan de meeste fruit en groenten. Ze zijn helaas arm aan vezels, en bestaan voor 91% uit water. Toch is het aan te raden standaard een blik bamboe bij je curry te kieperen, ook omdat de smaak er zo lekker intrekt.
Bamboe kan worden gebruikt voor het behoud van soepele gewrichten.Ook kan bamboe bijdragen aan het behoud van sterke botten en ondersteunt het de luchtwegen. Bamboe bevat silicium, ijzer, calcium, choline en betaïne. Onze bamboe-extract-capsules bevatten 75% silicium en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Weg met puistjes en rimpels: Bamboe staat bekend om zijn antibacteriële en hypoallergene eigenschappen, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen met een gevoelige huid of acne. Zeg maar dag tegen die vervelende puistjes en hallo tegen een stralende, gezonde huid!
In Azië gebruiken ze bamboe al eeuwenlang om veel verschillende gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals kommetjes, eetstokjes, meubels, vloeren, muziekinstrumenten en speelgoed. De stevigheid van bamboe maakt het zelfs mogelijk om er huizen mee te bouwen. Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Het bleek dat bij aanwezigheid van bamboe in het onderzochte servies de afgifte van formaldehyde hoger was; daardoor kunnen effecten op de gezondheid door formaldehyde in voedsel en drinken niet worden uitgesloten. Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
Waar katoen de landbouwgrond vaak uitput, maakt bamboe de grond juist beter! In die zin is bamboekatoen dus een meer ecologisch verantwoorde keuze. Doordat bamboe van nature schimmelwerend is en er bij de verbouwing weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn, is bamboekatoen ook hypoallergeen.
Bamboe is erg duurzaam, correct gebruik, behandeling en onderhoud kunnen er voor zorgen dat bamboe zeer lang meegaat. Er bestaan immers bamboe constructies van meer dan 200 jaar oud.
De Fargesia Rufa is een van de bekendste, sterkste, niet woekerende bamboes. Deze bamboe is goed winterhard en behoudt bij een zachte winter zijn blad.
Bamboe combineert goed met Broodboom, Taxus, Hazelaar heesters en met vaste planten als schoenlappersplant (Bergenia), Daglie (Hosta), Kruiskruid (Ligularia). Tevens te matchen met Pampasgras, Vinca's en varens.
Bamboe bevat namelijk een stof waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Handig. Tenslotte absorbeert bamboe meer koolstofdioxide en produceert de plant zo'n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen. En dat heeft weer een positief effect op het klimaat.
Bamboe servies gedraagt zich goed in een consumenten vaatwasser. Na verloop van tijd kunnen platte producten, zoals borden iets gaan vervormen. Dit komt door de natuurlijke ingrediënten en heeft geen nadelig effect op het gebruik. Let op: bamboe-houten en kurken deksels kunnen niet in de vaatwasser.
Gebruik door de mens
De gekookte, jonge stengels zijn in de culinaire wereld bekend, als bamboescheuten. En bamboe wordt wereldwijd veel als sierplant gebruikt.
Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer. De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben.
De chemicaliën die echter in het bamboe proces gebruikt worden, zijn giftig en gevaarlijk voor mens en natuur. Arbeiders die de chemische dampen inademen, kunnen er zelfs ernstig ziek van worden.
In de zomer werkt bamboe verkoelend en in de winter is het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor. Deze thermo functie werkt voor zowel warme als koude periodes. Dit betekent dus dat je ook in koudere periodes kunt genieten van je favoriete bamboe onderkleding.
2 – Hygiënisch
Dit heeft een groot voordeel uit hygiënisch oogpunt aangezien de meeste bacteriën zich in de groeven nestelen. Daarnaast heeft bamboe van zichzelf ook een soort anti bacteriële werking wat inhoudt dat het bacteriën als het ware afstoot.
Bamboe is hard, slijtvast, buigzaam, te persen tot hoge dichtheid en massa, eenvoudig te bewerken, groeit al op vrij arme grond en na "rooien" groeit het uit zichzelf snel weer aan. Bamboe groeit sneller dan zachthout en combineert dit, in de gemodificeerde variant, met de eigenschappen van hardhout.
Lief voor je lijf en het milieu
“Bamboe absorbeert vocht drie keer beter dan katoen. Er zitten ook kleine gaatjes in de microvezels, waardoor de stof beter ademt en de temperatuur beter reguleert. Hierdoor voelt je intieme zone frisser aan in de zomer en warmer bij koud weer.
Bamboe bevat verschillende gezonde voedingsstoffen
zoals vitamine C en E, kalium, ijzer natuurlijke vruchtensuikers, silicium, aminozuren en flavonoïden. Daarnaast is bamboe ook rijk aan antioxidanten.
Bamboe hout heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter. Staal heeft een treksterkte van 23.000 inch per vierkante millimeter. Bamboe hout is dus echt een van de sterkste, meest flexibele en ook nog duurzaamste bouwmaterialen die je maar kan bedenken.
Er wordt vaak gedacht dat bamboe enkel in China groeit, maar niets is minder waar. Bamboe komt namelijk in wel 5 continenten in het wild voor. Bamboe houdt van een tropisch en subtropisch klimaat en groeit dus enkel in Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Australië en het zuiden van Noord-Amerika.