Bij nieuwbouw dient een verblijfsruimte, van een normaal bewoonbare woning (geen recreatiewoning), minimaal 5 m² aan oppervlakte te bevatten en een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 2,6 meter te hebben.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Een richtlijn voor de grootte van de nieuwbouwliving
Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel bepaalde richtlijnen te bedenken. Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
De lengte en de breedte vermenigvuldigen
Dit is de standaardprocedure om rechthoeken te berekenen. Een voorbeeld: een kamer is 30 meter bij 15 meter. Je vermenigvuldigt dit met elkaar en komt uit op 450 vierkante meter.
Oppervlakte van minimaal 13 m² voor 2 personen, met een vrije bewegingsruimte van 90 cm rondom het bed en een vrije draaicirkel van 150 cm voor het manoeuvreren met een rolstoel. Per woning dient minimaal 1 slaapkamer hieraan te voldoen.
Het woonoppervlak voor 1 persoon moet minimaal 24m² bedragen waarvan minimaal 55% Verblijfsgebied is. Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Villa eigenschappen
Er is geen officiële oppervlakte voor het pand, over het algemeen zal een villa 200 vierkante meter of groter zijn. Het gaat hierbij om de woning, het omringende perceel kan aanzienlijk groter zijn.
Danny: 9 vierkante meter is bijvoorbeeld 3 x 3 meter of 4,5 x 2 meter.
Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60m² is enorm en 15m² is erg klein.
“De rekensom is eenvoudig: een gemiddeld gezin met twee volwassenen en twee kinderen heeft recht op een leefruimte van maximaal 12 vierkante meter, inclusief vrije uitloop naar buiten.”
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Normaal: 160 x 200cm
Een normaal 2-persoonsbed in Nederland is 160cm breed en 200cm lang. Dat is lang genoeg om gestrekt te kunnen liggen en breed genoeg om beiden voldoende te kunnen bewegen. Het is in veel beddenwinkels nog altijd de gebruikelijke maat, al kiezen steeds meer mensen voor een maatje groter.
Zo zijn er verblijfs-, verkeers-, toilet-, bad- en buitenruimtes. Dat onderscheid is voor funda belangrijk: ruimtes die niet voldoen aan de vereisten van een verblijfsruimte tellen voor funda niet mee als kamer. Een badkamer is geen verblijfsruimte en telt dan ook niet mee in het aantal kamers.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam.
Waarschijnlijk ergens daartussenin, want het gemiddelde huis in Utrecht is zo'n 97 vierkante meter groot. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee liggen we onder het landelijk gemiddelde, want een gemiddeld Nederlands huis is 119 vierkante meter groot.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Het dieptepunt lag in de jaren 80, toen tuinen bij nieuwbouwhuizen gemiddeld slechts 150 vierkante meter groot waren. Die trend is nu doorbroken: de laatste jaren worden tuinen juist weer groter. Een doorsneehuis dat nu wordt gebouwd heeft gemiddeld een tuin van 236 vierkante meter.
In ons land is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mogen wonen. Wel staat veiligheid voorop dus je moet ook weer niet te bont maken want dan kom je in aanraking met de veiligheidswet.
Alleen vergeet de auteur dat dit alles te maken heeft met het concept: appartementen zijn gemiddeld kleiner dan eengezinswoningen en staan op -veel- minder grond. Grond wordt steeds schaarser, dus duurder. Wil je voldoende betaalbaar aanbod creëren dan moet het aandeel middelgrote appartementen omhoog.
Kleiner gaan wonen: minder energieverbruik
Ook dit draagt bij aan de kleiner wonen trend: je verbruikt in een kleinere woning veel minder energie. Zo hoeft er een stuk minder te worden gestookt – een kleine ruimte is veel sneller opgewarmd dan een grote kamer. Tevens voordelig voor de portemonnee!