Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is.
Iets waaraan je overpronatie soms kunt herkennen is aan de slijtsporen onder je schoenzool. Als deze niet gelijkmatig slijt, maar vooral aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen, dan kan dat door het afwijkende looppatroon komen. Vaak voel je zelf ook wel dat je voeten naar binnen neigen.
Een hardloopschoen met een lagere heeldrop maakt het makkelijker om op je voorvoet te landen. Een hoge heeldrop maakt het weer makkelijker om op je hak te landen. Ben je een hardloper die vooral op de hak landt, dan kan het wellicht goed voor je zijn om een hardloopschoen te zoeken met een hoge heeldrop.
Zorg dat er 1 cm ruimte zit tussen je langste teen en de voorkant van de schoen. Zo niet, krijg je tijdens het lopen last van pijnlijke tenen en blaren. Kies je loopschoenen dus een maatje groter dan je gewone schoenen. Je voet mag niet loskomen van de binnenzool wanneer je hem opheft.
Heeldrop (offset)
Als je schoenen met een gemiddelde tot lage heeldrop (tot en met acht millimeter) draagt, land je meestal op je voor- of middenvoet. Bij hardloopschoenen met een hoge heeldrop (tussen tien en twaalf millimeter) is de kans groot dat je op je hiel landt.
De demping in je schoen zorgt dat de schokken worden opgevangen. Als je je hardloopschoenen een jaar of langer ongebruikt in de kast hebt laten liggen, wordt de demping ook drastisch minder doordat het materiaal in de zool dan uitgedroogd raakt.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak. Ga maar eens op je blotevoeten lopen, wedden dat je niet op je hak gaat landen.
Kies een neutrale schoen
Die schoenen remmen extra beweging en kanteling naar binnen (pronatie) af. Beide schoenen hebben bovendien dezelfde correctie, terwijl jij misschien maar aan één voet correctie nodig hebt. Een podoloog kijkt je voeten na en adviseert je om de schoenen te dragen die passen bij jouw voeten.”
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen. Probeer tijdens het passen een beetje met je tenen te wiebelen.
Koop loopschoenen minimaal 1 maat groter dan normaal. Belangrijk, want hardloopschoenen vallen klein en je voeten schuiven bij het hardlopen. Je moet ruimte aan de voorkant bij de tenen overhouden.
Nike Vaporfly schoenen zijn de lichtste Nike hardloopschoenen, maar door de versterking aan de voorvoet geven ze je wel een stevig gevoel.
Bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen moet je er speciaal opletten dat de achillespees bij neerkomen tijdens het hardlopen niet te veel doorzakt. Het beste resultaat geeft een loopschoen waarbij de achillespees min of meer loodrecht blijft ten opzichte van de zool.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten? De beste hardloopschoenen voor platvoeten zijn stabiele stevige schoenen met veel stabiliteit en een vlakke zool. Deze schoenen geven veel ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Goed lopen begint bij het neerzetten en afwikkelen van uw voeten. Zet uw voet goed recht naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet u zich weer af naar voren.
Zorg ervoor dat je schoen passend zit aan de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het lopen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De schoen is namelijk te groot. Pas je schoenen op de manier zoals je hem thuis ook gaat dragen, bijvoorbeeld met een pantykousje, sok of een blote voet.
Als je staat schuift je voet iets naar voren, wat je dus niet voelt als je zit. De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan.
Schoenen met demping in de zolen en in het voetbed lopen lekkerder en zachter en zijn beter voor de gewrichten. Ze werken als schokdempers, waardoor de spieren en gewrichten minder schokken hoeven op te vangen.
Barefoot wandelen of lopen activeert deze spieren. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie vermindert de kans op hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
Als je de Barefootschoenen aanhebt, zitten er geen isolerende rubberen of plastic zolen tussen jouw lijf en de aarde. Het leer geleidt de aarde-energie net zo goed als jouw eigen voetzolen.