Zodra de muur kaal is, kun je eventuele schade aan de muren herstellen. Vul gaatjes op met wat plamuursel en pak ook scheurtjes in de muren goed aan. Deze kunnen namelijk zorgen voor luchtbobbels onder je behang en dat is wel het laatste wat je wilt.
Ons advies is echter altijd te werken vanaf een kale muur. Bij vliesbehang is dit altijd het beste, deze kunnen licht doorschijnen.
Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen. Het resultaat is dat het behang scheef gaat zitten of krimpen. Ook zorgt de extreem zuigende kracht van de muur dat het behang niet meer kan worden verschoven. Een klein foutje tijdens het behangen is daardoor moeilijker te herstellen.
Bij een betonnen muur met een sterk zuigende werking wordt de lijm opgezogen. Daarom kan het nodig zijn om een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat je de muur gaat behangen. Bij betonnen muren met enorm veel luchtgaatjes kan het zelfs nodig zijn om de muur eerst te verven voordat je het behang aanbrengt.
Naast het Renovlies aanbrengen op beton is het mogelijk om voor een Renovlies betonlook te kiezen. Dit heeft het volledige tegenovergestelde effect. Met dit soort behang wil je namelijk juist de uitstraling van beton krijgen bij jou in huis.
Beton is erg poreus, en daar moet je uiteraard rekening mee houden bij een betonnen muur verven. Hoe groter de poreusheid van het te verven oppervlak, hoe meer de verflaag door het beton wordt geabsorbeerd. Een betonnen muur verven doe je door het gebruik van een aangepaste primer, of grondlaag.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Naast glasvliesbehang aanbrengen op beton is het mogelijk om voor een glasvliesbehang betonlook te kiezen. Dit heeft het volledige tegenovergestelde effect. Met dit soort behang wil je namelijk juist de uitstraling van beton krijgen bij jou in huis.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
Om wandbekleding te laten plakken op een ondergrond van spaanplaat, gips, beton of (zoals in dit geval) spack, heb je heel wat kleefkracht nodig. Het materiaal dat precies aan die voorwaarde voldoet is de Performance Wall-grip wandbekleding.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Zorg wel dat je wand goed glad is, schuur kleine oneffenheden eerst even weg. Ga je alleen behangen, zorg dan dat er genoeg lijm op de muur zit, zo kun je het behang nog verschuiven. De eerste baan is het moeilijkst, dus dan is het handig met wat hulp.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
De meeste voorstrijken hechten hardnekkig (ook daar waar niet wenselijk) en zijn in uitgeharde toestand moeilijk weer te verwijderen. Aanbrengen kan met een veelvoud aan materialen. Vaak worden grote oppervlakten met een roller gedaan of zelfs met spuitapparatuur.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Bij het behangen met vliesbehang wordt de muur ingesmeerd met lijm (hierdoor is het makkelijk te bewerken) Vliesbehang is stevig en standaard behang waar de kleuren mooi op uitkomen. Het is relatief eenvoudig aan te brengen.
Benodigdheden: afdekfolie, schaar, stanleymes, rolmaat, potlood, behanglijm, lijmkwast, eventueel een behangtafel, naadroller, behangliniaal, behangspatel / aandrukrol en spons. Je hebt nu een soort behang gekozen, kunnen berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt en je oude behang verwijderd.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Je hebt naast allerlei mooie kleuren, ook nog allemaal printjes, motieven, maar ook structuren. Je kunt er dus veel meer mee variëren dan met verf. Daarnaast gaat behang zo'n vijf tot tien jaar mee, wat heel lang is.