Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Als je vissen gaan luchthappen, zit er te weinig zuurstof in het water. Dat kan komen door zon, door ondiep water, of door rottende planten. Je moet het water dan verschonen. Een pompje met luchtbelletjes in het water zorgt voor meer zuurstof.
Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen. Door de waterverversing los je acuut het probleem van zuurstofgebrek op, dit is een tijdelijk oplossing.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Dit moet je doen om snel zuurstof in je aquarium water te krijgen: Vervang meteen 40% tot 60% van het water. Verhoog eventueel de capaciteit van het filter om een betere doorstroming van het water te krijgen. Zet een extra luchtsteentje in het aquarium om snel het zuurstofniveau te verhogen.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen. Er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
De juiste beluchting is zeer belangrijk voor uw aquarium. Met aquarium beluchting zorgt u ervoor dat er voldoende zuurstof in uw aquarium zit en dat uw planten en vissen daardoor goed kunnen groeien en prettig kunnen leven.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Het beste antwoord. De vissen hebben dan inderdaad zuurstoftekort. Er zit te weinig zuurstof in het water.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Een ziek exemplaar dat stervende is, is eenvoudig te herkennen door het vreemde gedrag. Zo kan het dier plotseling zijdelings zwemmen, of ligt het roerloos op de bodem. Maar een oud gezond exemplaar vertoont in het begin geen opvallend anders gedrag.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Stress kan ook een oorzaak zijn van het op en neer zwemmend gedrag. Maar als je meerdere vissen hebt die dit doen dan denk ik eerder aan zuurstof tekort. Zorg dat je uitstroom pijpje van de aquarium filterpomp de wateroppervlakte goed in beweging blijft zetten.
De opstijgende luchtbelletjes in het aquarium drijft ook CO2 uit het water. De aquariumplanten hebben echter CO2 nodig voor fotosynthese. Ook kan de pH-waarde stijgen als gevolg van het verwijderen van de koolstof (CO2). Daarom moet u het gebruik van een luchtpomp in het aquarium alleen gebruiken als dat nodig is.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
Een zwemblaas probleem kan door veel oorzaken komen. Het kan ook aangeboren zijn, daar is dan niets aan te doen. Het kan ook komen doordat de vis teveel drijvend voer eet, hier slikken ze dan lucht mee in. Het voer zwelt in hun maag en zo kunnen ze hun zwemblaas niet meer regelen.