Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd - dit betekent: 'je kunt niet alles ineens doen, alles heeft zijn tijd nodig'; 'iets groots tot stand brengen is nu eenmaal een zaak van lange adem'.
Waar het paard aangebonden is, moet het vreten.
Wie gebonden is moet zich aanpassen.
' Wat baten kaars en bril, Als de uil niet zien en wil. Dit wordt gezegd als men tevergeefs zijn best doet om iemand, die dom of eigenwijs is, beter in te lichten.
Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet. Zelfreflectie is een moeilijke zaak. Wie zich met zijn eigen zaken bezighoudt, stoort zich niet aan andermans fouten.
De (op een staat van baten en lasten op te nemen) bedragen die worden beschouwd als opbrengsten die verband houden met de activiteiten in de betreffende periode.
Erg lui zijn. Zo lomp als een varken. Erg lomp zijn. Je lijkt op een varken, je gaat tegen de regels in.
De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: Het spel is op de wagen, wieleruitdrukking voor 'de strijd kan beginnen'. Oorspronkelijk een Zuid-Nederlandse uitdrukking, nu ook in Nederlandse sportkringen ingeburgerd. 't Spel zit op de wagen, ze hebben hem gepakt met zwartwerk.
d.w.z. zeer oud.
hard geluid bij onweer als een donderslag bij heldere hemel (helemaal onverwacht) `Het bericht van zijn dood kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Weten hoe haasje hoest.
Weten hoe de zaak in elkaar zit.
(=Hard werken is voor de meeste mensen geen garantie op een goed inkomen.)
Wie pleit om een paard, behoudt de staart.
Je kunt beter wat toegeven, dan het tot een duur en langslepende kwestie te laten komen.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen.
d.w.z. verschrikkelijk schreeuwen: magere dieren zijn altijd gauwer kwaad dan vette, wèl doorvoede. Vgl. de zegswijze mager en kwaad (van menschen).
'Het is lood om oud ijzer' wordt gezegd om uit te drukken dat twee zaken weinig van elkaar verschillen: ze zijn allebei even goed of slecht. Het betekent dus iets als 'het komt allemaal op hetzelfde neer'.
baat zelfst. naamw. Uitspraak: [bat] Verbuigingen: baten (meerv.) iets wat voordelig of gunstig is Voorbeeld: `de kost gaat voor de baat uit`baat hebben bij een medicijn of behandeling (er beter van worden)baten en lasten (activa en pas...
Vervoegingen: heeft gebaat (volt. deelw.) gunstige gevolgen hebben vb: ik probeerde hem te waarschuwen, maar het mocht niet baten baat het niet, het schaadt ook niet [het helpt misschien niet, maar het kan ook ge...
Spreekwoorden: (1914) Hij is zoo glad als een aal, d.i. men heeft geen vat op hem, hij weet zich door zijne slimheid uit alle ongelegenheden te redden; vroeger ook in de bet.: daar is niets van hem te halen, hij is geldeloos, 'zoo naakt als een luis'. Vgl.