Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Reinig de dweil
Spoel de gebruikte dweil na gebruik schoon met wat afwasmiddel en laat hem goed drogen voor u hem opbergt. Laat de dweil nooit nat in de emmer staan, aangezien dat de vorming van schimmels en bacteriën bevordert. Is de dweil geschikt voor de wasmachine, was hem dan op 60 graden.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Urine, ontlasting, afscheiding, zweet en menstruatiebloed kunnen ervoor zorgen dat jouw ondergoed (onzichtbaar) vies wordt. Om al deze bacteriën te doden en te zorgen dat jouw ondergoed écht fris en hygiënisch is, is wassen op 30 of zelfs 40 graden onvoldoende.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een vieze dweil door je huis halen
Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen. Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Je zult het ook wel merken als je met een versleten thee- of handdoek zit af te drogen: het neemt namelijk veel minder vocht op. Na een jaar is het tijd om de theedoeken te vervangen.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze.