Loyaal betekent dat je trouw bent. Je kunt loyaal zijn aan iemand (een persoon) bijvoorbeeld in jouw privé-omgeving (partner, ouders of kinderen) maar jouw loyaliteit kan zich ook uiten aan de organisatie waar je werkt (organisatieloyaliteit), aan jouw klanten, aan jouw baas of aan jezelf.
Voorbeelden van loyaal zijn
Maak duidelijk dat je loyaal bent en inzet toont door concrete voorbeelden te geven: Staat altijd klaar voor collega's als die het moeilijk hebben. Houdt zich aan afspraken. Geeft eerlijk antwoord op vragen.
Loyaliteit binnen een relatie zou omschreven worden als toewijding, trouw, standvastigheid, geduld, gezelschap… en het verlangen om de relatie te laten slagen. What is this? Loyaliteit houdt in dat je trouw aan jezelf blijft omdat je eerlijk moet zijn om loyaal te kunnen zijn.
Loyaliteit is de mate waarin men trouw is aan aangegane verplichtingen. Wanneer men zich echt houdt aan de afspraak is er sprake van loyaal zijn. Eerlijk en oprecht zijn valt onder loyaliteit.
Loyaliteit is een goede eigenschap. Iemand die bekend staat als loyaal, is een persoon waar je op kunt bouwen. Een persoon die je kunt vertrouwen, en die jou niet in de steek zal laten. Loyaliteit is over het algemeen geen aangeleerde eigenschap, maar eerder een onderdeel van het karakter van een persoon.
Valkuil: Onderdanig
Door je trouwe opstelling naar andere toe kun je jezelf gemakkelijk wegcijferen ten gunste van die ander. Waarbij je over je eigen grenzen heen gaat. Anderen kunnen hierdoor gemakkelijk misbruik maken van jouw loyaliteit en trouw.
Loyaliteit wordt gecreëerd door merkbeleving, dialoog, interactie, gevoel van waarde, vertrouwen en tevredenheid. Loyaliteit ontstaat niet van de een op de andere dag, maar wordt opgebouwd gedurende een langere periode. Loyaliteit kan zich op twee manieren uiten die beide omzetverhogend werken.
toewijding (zn) : aandacht, applicatie, bezieling, devotie, enthousiasme, ijver, inzet, liefde, loyaliteit, overgave, piëteit, trouw, verknochtheid, verzorging, vroomheid, zelfopoffering, zorg. oprechtheid (zn) : eerlijkheid, loyaliteit, openhartigheid, rechtschapenheid, rondborstigheid, trouwhartigheid, waarheidszin.
We noemen het een loyaliteitsconflict als een kind om wat voor reden dan ook een innerlijke strijd heeft, omdat hij/zij het gevoel heeft niet trouw te kunnen zijn of te kunnen blijven aan één van de ouders.
De competentie: Loyaliteit is een van de belangrijkste competenties die jij in het bedrijfsleven moet bezitten. Het geeft namelijk aan of jij in alle gevallen steun kan bieden en dat je weet waar de organisatie voor staat. De normen en waarden van het bedrijf zijn hierbij het belangrijkste.
Je kunt trouw zijn aan je partner, aan jouw werkgever, aan je vrienden of vriendinnen. Je kunt ook trouw zijn aan een morele opvatting of aan jezelf. Wanneer het talent trouwe bij je past dan ben jij: een trouwe vriend.
Een loyaliteitsconflict is een dilemma dat bij kinderen ontstaat als ze het gevoel hebben dat ze hun voorkeur moeten uitspreken voor een van de gescheiden ouders. Het is een innerlijk conflict dat ontstaat als het kind door loyaliteit naar de ene ouder voelt dat het een andere ouder te kort doet.
Het woord trouw is iets minder modern dan loyaal. Vergelijk een trouwe vriend en een loyale medewerker. En aan deze voorbeelden zie je ook goed dat bij loyaal eerder een afhankelijkheidsrelatie of een gezagsrelatie meespeelt.
Ook het woord loyaal heeft twee afbreekmogelijkheden: loy-aal (bij de uitspraak [lwajaal]) en lo-yaal (bij de uitspraak [loojaal]).
Trouw of loyaliteit is een morele verbondenheid, vasthoudendheid, of het zich houden aan een verbintenis, band, of verplichting. Waar deze verplichting niet wordt nageleefd, waar trouw wordt geschonden en ontrouw intreedt, kan sprake zijn van verraad.
Eerlijkheid is persoonlijke integriteit of het ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten. Oneerlijkheid is daar het tegengestelde van. Hoewel eerlijkheid veelal positief wordt gewaardeerd, kan een overmaat aan eerlijkheid negatief worden opgevat.
Een kind kan terecht komen in een loyaliteitsconflict. Simpel uitgelegd is een loyaliteitsconflict een situatie waarin een kind niet kan of wil kiezen tussen twee personen of hun wensen. Bij een scheiding wil een kind in feite trouw zijn en blijven aan beide ouders.
Gespleten loyaliteit.
De ergste vorm van een loyaliteitsconflict is de gespleten loyaliteit tussen hun ouders. Ze moeten als het ware partij kiezen voor één ouder, tegen de andere ouder. Terwijl hun wortels bij beide ouders liggen en ze tegen over beiden loyaal willen blijven.
Gedrag van de controlerende ouder:
Uitsluitende negatieve informatie over de andere ouder delen met het kind. Met smoesjes het contact tussen het kind en de andere ouder beperken. Niet of moeizaam nakomen van de (gerechtelijke) contactregeling. Ex-partner niet informeren over het welzijn en de ontwikkeling van het kind.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Vriendelijkheid wordt een valkuil waarin je jezelf kwijtraakt. Psychologe Jacqui Marson heeft in haar jarenlange praktijk veel met deze andere kant van vriendelijkheid te maken. Het is erg lastig om los te breken van vertrouwde gedrags- en denkpatronen die de belangen van een ander boven de eigen belangen stellen.
Als je loyaal bent aan je bedrijf of organisatie, stem je je eigen gedrag af op de behoeften, prioriteiten en doelen daarvan. Je bent trouw aan je werkgever en stelt zijn belang in je werk boven je eigen belang.