Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
Je verbrandt zo lichaamsvet en valt dus af. Wanneer je elke dag zo'n 500 calorieën onder je energiebehoefte eet val je wekelijks ongeveer halve kilo af. Ga je voor een groter tekort, dan verlies je ook sneller gewicht. Dat maakt het echter niet noodzakelijk een goede optie!
Hoofdpijn en duizeligheid
Wanneer je hersenen te weinig glucose op voorraad hebben, merk je dat meteen aan alles. Je wordt duizelig, rillerig en hoofdpijn bonkt in je kop als een buurman met een klopboorfetisj. In andere woorden: je bloedsuiker is te laag, want je eet simpelweg te weinig.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder en gezonder eet. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je altijd af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.
"Als je minder eet, investeert je lichaam minder in groei en meer in onderhoud en energie", licht Vermeij toe. Door het verbranden van eten, loopt het DNA ook schade op. "Die schade hoopt zich in de jaren op en draagt dus bij aan de veroudering. Minder eten, is minder schade aan het DNA."
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Gezonder en minder eten is het belangrijkste als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën, dit kan dus wel goed helpen bij het afvallen. Maar afvallen door alleen bewegen kost heel veel tijd. Het is daarom van belang om minder te eten dan je verbrandt.
Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen.
Symptomen van te weinig eten
Het ligt er natuurlijk aan welke keuzes je maakt, maar over het algemeen wordt het met een voeding van minder dan 1200 kcal per dag erg lastig om van alles voldoende binnen te krijgen. Heb je tekorten aan voedingsstoffen dan merk je dat niet altijd direct maar op den duur wel.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Niets eten zorgt weliswaar voor gewichtsverlies, maar dit wordt grotendeels veroorzaakt door een verlies aan spieren. De vetverbranding wordt juist niet gestimuleerd. als je wilt afvallen is anders eten (liefst in combinatie met meer bewegen), veel effectiever dan niet eten.
Na 12 uur begint de vetverbranding.
Twee tot vier uur daarna begint de vetverbranding te stijgen en wordt er glycogeen gespaard. Als je dus niet ontbijt ga je vet verbranden. Als je in de ochtend kiest om meer te bewegen gebruik je dus opgeslagen lichaamsvet om te bewegen.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
“De 80-20 regel wordt vaak in voeding toegepast. Het betekent dat je 80% van de tijd gezonde dingen eet en 20% van de tijd mag zondigen. Het leuke hieraan is dat je vrij bent hoe je deze regel invult. Je kunt bijvoorbeeld per maaltijd kiezen voor 80% gezonde en 20% minder gezonde producten.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Komt jouw caloriebehoefte uit op 1.500 Kcal of minder per dag dan is ons advies om een aftrek van ongeveer 300 Kcal aan te houden. 500 Kcal is op deze caloriebehoefte teveel en kan ervoor zorgen dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt en voortdurend last hebt van een hongergevoel.