Kalfsvlees is zoals gezegd mager tot zeer mager vlees. Mager vlees is een gezonde optie en staat in de Schijf van Vijf. Met mager vlees wordt gekeken naar het vetpercentage van producten. Bij populaire producten is dit dus relatief hoog.
Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee. Hoewel kalfsvlees iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals.
In kalfsvlees zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine D, eiwitten en ijzer. Kalfsvlees is een magere vleessoort. Kalfsvlees is net als rundvlees rood vlees. Er is een verband tussen het eten van rood vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats.Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Het grootste deel van het kalfsvlees (95%) uit Nederland wordt verkocht aan het buitenland. Waarom eten we geen kalfsvlees in Nederland? Nederland is door onze grootschalige melkveehouderij, een van de grootste leveranciers van kalfsvlees.
Zo steeg de prijs van rund- en kalfsvlees met bijna 18 procent. Dat komt vooral doordat veevoer duurder is geworden. Niet alleen rundvlees werd duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Kalfsvlees heeft een hoge voedingswaarde
Het vlees is heel licht verteerbaar en daarom ideaal voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Rood vlees is een uitstekende bron van aminozuren voor spierontwikkeling. Rijk aan vitamine B12, zink en ijzer, is rood vlees ideaal voor atleten. Bovendien bevordert de inname van creatine in dit soort vlees de productie van energie en spierontwikkeling.
- De beste stukken kalfsvlees komen uit de rug, zoals de haas en de kotelet, en uit de achterkwartieren, waaruit vooral kalfsoesters en schnitzels komen. - Vlees van de haas is het duurst en wordt voornamelijk verkocht in medaillons. - Vlees uit het achterwerk is vooral geschikt voor snelle bereidingen zoals steak.
Ook kalfsvlees is doorgaans mager tot zeer mager vlees. Een kalfsgebraad bevat amper 1 g vet en een kalfskotelet en een kalfslapje nog geen 2 g vet per 100 g. (voeding tijdens zwangerschap): Zeer mager: 0 - 5 g vet/100 g.
Kalfsvlees kan 'rood' gegeten worden. Met name delen van het achtervlees, zoals de kalfsoester, de kalfshaas en de entrecote.
Kalfsvlees wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit, malsheid en smaakgehalte. De bijzonder fijne structuur van ons kalfsvlees maakt het vlees voelbaar mals en veelzijdig in bereiding. Kalfsvlees in het algemeen is licht verteerbaar en cholesterolarm.
Bereid je het kalfsvlees verkeerd of te lang dan kan de structuur veranderen en het vlees erg taai worden. Zonde van dit heerlijke stukje Nederlandse trots. Welke bereiding je kiest hangt af van je eigen wensen of tijd die je hebt voor de bereiding.
Kalfsvlees is vlees dat erg mals, zacht en verfijnd van smaak is. Kalveren uit Nederland zijn gevoed met melk en ruwvoer, is veilig en van hoge kwaliteit. Er zijn veel verschillende soorten producten, van kalfsschnitzels tot osso buco.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Rijst bevat per 100 gram zo'n 7 gram eiwit. Dit lijkt positief, maar het aandeel Leucine, Isoleucine en Valine (de BCAAs) is hiervan vrij laag, dus voor spieropbouw zullen deze eiwitten je geen wonderen opleveren.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Een zure marinade verzacht de spiervezels in het vlees. Zo kan je met wat citroensap, azijn of yoghurt taaie stukken vlees omtoveren tot bijvoorbeeld deze Midden-Oosters getinte malse hap. Ook tannines doen het goed in samenwerking met vlees.
De kalfshaas is het malste en mooiste deel van het kalf, en daardoor ook een van de duurste delen. De kalfshaas ligt onder de lendenwervels (rug) van het kalf. De kalfshaas is een spier die bijna niet gebruikt wordt, bevat het weinig bindweefsel en is het supermals!
Rosé kalveren of jonge vleesrunderen worden slechts de eerste 8 tot 9 weken gevoed met melk, daarna wordt overgeschakeld op ruwvoeder. Hierdoor krijgen zij meer ijzer binnen dan blanke kalveren, wat hun licht roze vlees verklaard.