Het is een beetje afhankelijk wat voor plastic het precies is. Heel soms komen hierin rare samenstellingen in voor. Normaliter is het verlijmen van plastic met secondelijm geen enkel probleem.
Pattex Secondelijm Plastics is ideaal voor doe-het-zelvers die op zoek zijn naar een lijm die snelle, schone en effectieve verlijmingen mogelijk maakt. Deze transparante secondelijm van Pattex hecht dankzij de extra sterke formule bijzonder goed op alle kunststof oppervlakken.
In het geval dat je hard kunststof (ook wel plastic) aan elkaar wilt lijmen is onze Strong Bond High Tack kit een uitkomst, deze soepel te verspuiten lijm heeft een snelle uitharding en enorme eindsterkte. Ook is de lijm blijvend elastisch waardoor minuscule verschuivingen zonder breken worden opgevangen.
Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Secondelijmen kunt u gebruiken op de meeste gangbare materialen, maar gebruik het liever niet op katoen, wol of producten die normaal gesproken in de magnetron, oven of vaatwasser worden gedaan.
Epoxylijm Industrie 28ML is een 2 componenten lijm voor kunststof, metaal, hout, lexaan, polycarbonaat glas, ferriet, steen, marmer en beton. Deze veelzijdige lijm is de sterkste 2 componenten lijm voor kunststof die momenteel te verkrijgen is.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
Je hebt een primer nodig die geschikt is voor kunststof. Hierbij kun je denken aan producten zoals deze Sigma Multiprimer Aqua en deze Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit-Acryl. Ook de Wijzonol Hechtprimer – Waterverdunbaar is geschikt. Dit soort primers maken het lakken van kunststof mogelijk.
Ook is geschuimd PVC geschikt om aan andere (kunststof) materialen te lijmen. Geschuimd PVC kan met elkaar worden verlijmd met een gewone contactlijm zoals de secondelijm van Rody-Rapid. Wanneer je geschuimd PVC met een ander materiaal wilt verlijmen raden we de lijmkit van Bostik aan.
Kleine krassen en beschadigingen kunnen worden opgevuld en geëgaliseerd met een speciale kunststofvuller en vervolgens geschuurd en gepolijst. Voor grotere beschadigingen, zoals scheuren en barsten, kan een combinatie van lassen, vullen en schuren worden gebruikt om de schade te herstellen.
Verwijder de overtollige lijm met een papieren doek. Laat de lijmverbinding 10 minuten drogen zonder daarbij de verbinding mechanisch te belasten.
Kunststof lassen door middel van wrijvingslassen
Bij wrijvingslassen worden de componenten lineair of circulair tegenover elkaar verplaatst. Hierdoor komt warmte vrij en kan men kunststof lassen. Deze techniek laat toe grote stukken te lassen maar wordt minder ingezet omwille van de hoge investeringskost.
De lijm is erg sterk en werkt met veel materialen zoals leer, PVC, ABS, PS, acrylhars, polycarbonaat, porselein, keramiek, hout, metaal, kurk, vilt, stof en rubber. Let op met glas, omdat de verbinding bij glas na een tijdje broos kan worden.
In principe kunnen alle soorten secondelijm overweg met uiteenlopende materialen. Als het nou gaat om het lijmen van metaal of andere materialen zoals hout, kunststof, steen , glas, aardewerk, porselein, rubber etc.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Secondelijm is sterk en daardoor geschikt voor vele verschillende doe-het-zelf projecten. Omdat het een erg vloeibare lijm is, is de kans groot dat je wat morst, op je handen bijvoorbeeld.
De textiellijm van Pattex is speciaal ontwikkeld voor het lijmen van alle soorten stof: spijkerstof, linnen, katoen... U kunt de lijm ook gebruiken voor het decoreren van uw kleding. De lijm is wasbaar en blijft ook na het drogen transparant. Deze textiellijm is flexibel en beweegt dus mee met uw kleding!
Watervaste lijm wordt ook wel waterdicht of waterwerend genoemd. Het bestaat doorgaans uit polyurethaan, epoxy of cyanoacrylaat. Bijna alle watervaste lijmen in ons assortiment bestaan uit gemodificeerd polyurethaan.
Om bij het hard plastic lijmen de hechting te waarborgen is het belangrijk om de lijm volledig te laten drogen. Druk de verlijmde delen goed tegen elkaar aan en maak eventueel gebruik van lijmklemmen. Check altijd de verpakking en de gebruiksaanwijzing van de lijm om na te gaan wat de droogtijd is.
Wil je twee kunststofoppervlakten verlijmen, dan kun je kiezen uit lijm speciaal voor plastic of epoxylijm. Kies bij voorkeur een speciale lijm voor de meeste soorten kunststof. Sommige plastic oppervlaktes zijn namelijk lastig te lijmen, zoals PP- en PE-kunststoffen.
Polypropyleen (PP) kun je in de basis niet lijmen omdat het een relatief vette kunststof is.
De toepassingen zijn legio en vindt u op alle plaatsen waar in luttele seconden allerlei materialen duurzaam aan elkaar gelijmd moeten worden. Bovendien zijn deze lijmen niet giftig, niet brandbaar en waterbestendig.
Oplosbaarheid(heden) Onoplosbaar in water. Oplosbaar in de volgende stoffen: Aceton.
Om leer op leer te lijmen adviseren wij altijd onze Superglue Secondelijm. Deze lijm is gebruiksklaar en universeel inzetbaar. De lijm is transparant en het uitharden gebeurt extreem snel. Wanneer je leer op leer gelijmd hebt met onze Superglue weet je zeker dat er een krachtige verbinding is ontstaan.
Als u op zoek bent naar een supersterke lijm, de sterkste lijm ter wereld, kijk dan niet verder. Voor zeer sterke lijmverbindingen en voor gebruik op diverse materialen raden wij K+S vielzweck-kleber Magnumbond aan.