Reacties. Zodra er gevaar bestaat dat het vuur in kwestie een brand in de omgeving veroorzaakt, door omvallen, ontsnappende vonken, uitrollende takken en dergelijke, spreek je van open vuur. Kampvuren, barbecues en dergelijke vallen daar dus onder ; een gasbrandertje zeker ook.
Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
In de meeste steden kun je barbecueën in het openbaar, maar mag dit enkel op plaatsen die daarvoor voorzien zijn. Zet je barbecue dus niet zomaar in eender welk park neer.
Koken met pannen voor open vuur
Op de camping kan je natuurlijk koken op een skottelbraai, barbecue of ander kooktoestel. Ook is het mogelijk om op open vuur te koken, mits dit natuurlijk is toegestaan op de camping waar je dan kampeert.
Maar, grillen mag niet overal. Zo geldt sinds 1 maart 2017 een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Jammer, maar dat betekent uitwijken naar bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos waar het wel is toegestaan zolang je maar ver genoeg van de bosrand olie op het vuur gooit.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.
Kan ik op een kamado met het deksel open koken? Hoewel dat uiteraard wel kan, is het niet aan te raden. Het geheim van de kamado zit 'm in het vasthouden, circuleren en regelen van de hitte. Idealiter is het deksel gesloten, zodat de hitte zowel van bovenaf als van de kolen straalt.
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot.
nieuws Een barbecue op gas is meestal gemakkelijker in gebruik, werkt sneller en de temperatuur is beter regelbaar dan een houtskoolbarbecue. Meestal scoren gasbarbecues ook beter wat thermische veiligheid betreft (de hitte van handvaten, deksels, grillroosters...) dan houtskoolbarbecues.
Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag. En voor een goede verstandhouding met je buren in het appartementencomplex is het wel zo handig je aan de regels te houden.
Heb je de tijd en gril je liever wat langer, dan kies je voor een houtskoolbarbecue. Barbecue je regelmatig en wil je snel van start, dan kies je voor een gas- of elektrische barbecue. De elektrische barbecue Q 1400 is bij uitstek een geschikte balkon bbq.
Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden. Ook in de winter!
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz. uitgesloten.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Vreugdevuren en open vuren
De regels zijn gelijk aan die van het verbranden van tuinafval, maar hebben aanvullende eisen met betrekking tot blusmiddelen en de aanwezigheid van EHBO. Op overtreding staat een boete van € 50 tot € 5.000.
In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. De APV kun je opvragen bij jouw gemeente.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Tijdens het koken komen sappen, vetten en suikers vrij die naar de bovenkant van de grill stijgen. Als ze opwarmen, creëren ze rook. De reden waarom je barbecue rookt, is omdat je warmtebron misschien te heet is of je je vlees te dicht bij het vuur hebt geplaatst.
Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten (bijna) grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.