Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Het verhaal dat je olijfolie beter niet kunt verhitten doet al jaren de ronde, maar in principe is het een fabeltje. Tot 207 graden Celsius kan het namelijk prima en is het zelfs gezond(er). Je kunt zelfs prima frituren met (extra vierge) olijfolie!
Wanneer olijfolie echter te lang en te sterk verhit wordt, ontstaan er tal van afbraakproducten waaronder PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Een aantal van deze PAK's zijn kankerverwekkend.
Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Extra vierge olijfolie is perfect om éénmalig te verhitten. De meeste olijfoliën mogen verhit worden tot 140 à 160°C. Maar bijvoorbeeld Verde Salud van amanprana mag verhit worden tot 180°C. Bij hogere temperaturen ontstaan er zowel bij extra vierge als bij geraffineerde olie toxische stoffen.
Pas op met het verhitten van olie
Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
De hoogste kwaliteit is de Extra Vierge of ook wel Extra Vergine of Extra Virgin genoemd. Dat Vierge, Vergine of Virgin staat voor 'Maagdelijk'. Er is letterlijk NIETS aan toegevoegd of uitgehaald.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Gebruik extra vierge olijfolie als smaakmaker in soep, salade, saus en pasta. Laat je biefstuk na het bakken, rusten in extra vierge olijfolie. Extra smaak! En extra vierge olijfolie gebruik je natuurlijk in dressings.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Frituren in extra vierge olijfolie is in ieder geval geen goed idee. Op hoge temperaturen kunnen schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Deze stoffen ontstaan als je eten laat aanbranden en kunnen kankerverwekkend zijn. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer van deze stoffen worden gevormd.
Zacht van smaak en van nature goed te verhitten. PURE OLIVE OIL heeft een rookpunt van 225℃ en PRIME OLIVE OIL van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteit verlies.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).