Oorzaken. De belangrijkste risicofactor voor glaucoom is een verhoogde oogdruk. Dit kan ontstaan doordat het afvoersysteem van het oogkamerwater deels verstopt is. Dit kamerwater wordt in het oog zelf aangemaakt en helpt met het in stand houden van de bolvorm van uw oog.
Als u 40 jaar of ouder bent. Als u sterk verziend of bijziend bent. Als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent. Als u aan cardiovasculaire aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes) lijdt.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Regelmatige controle en een goede behandeling kunnen verdere aantasting aan de oogzenuw voorkomen. Glaucoom komt meestal bij beide ogen voor. Te hoge oogdruk Verhoogde oogdruk is veruit de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van glaucoom. De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien). Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
Meestal wordt glaucoom eerst behandeld met medicijnen (oogdruppels). Daarna kan een laserbehandeling volgen of een microchirurgische behandeling.
Acuut glaucoom
Dit is gevaarlijk voor uw oog. Omdat de oogdruk hoger kan worden dan de bloeddruk in het oog, wordt de doorbloeding van het oog onderbroken. De klachten bij acuut glaucoom zijn anders en sneller. Het zicht wordt in korte tijd wazig en u krijgt forse hoofdpijn boven uw oog.
Acuut glaucoom
De oogbol voelt hard en gevoelig aan en vaak heb je ook wazig zicht. Daarnaast treden er algemene ziekteverschijnselen op: je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan braken en eventueel buikpijn krijgen.
Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom.
Glaucoom is een serieuze oogziekte die de oogdruk beïnvloedt. Glaucoom is wereldwijd de op één na meest voorkomende oorzaak van blindheid1. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat ongeveer 4,5 miljoen mensen wereldwijd blind zijn door glaucoom.
Komt een hoge oogdruk door een hoge bloeddruk? Er is een heel klein verband tussen deze waarden. Het oog kan goed tegen de verschillen in bloeddruk die een persoon door de dag en nacht meemaakt. Het is dus niet zo van: hoe hoger de bloeddruk, hoe beter de doorstroming.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Gekleurd voedsel: gekleurd voedsel zoals paprika, mais, kiwi, courgette, rode druiven en pompoen hebben hun felle kleur te danken aan carotenoïden. Ook andere antioxidanten vindt u veel in dit voedsel, wat erbij helpt om uw ogen gezond te houden. Vis: het eten van vis is zeer geschikt om aan omega-3 te komen.
Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.