Hoe kan een hamerteen behandeld worden? Als uw hamerteen of klauwteen voor pijnklachten zorgt, is het aan te raden om hiermee naar uw huisarts of podotherapeut te gaan. Met name als u te maken heeft met diabetes is dit erg belangrijk. Een podotherapeut zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken.
In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijder schoeisel. Het dragen van brede schoenen vermindert de druk en pijn van de tenen. Steunzolen in combinatie met schoenen met stevige, weinig tot niet buigbare zolen, verminderen de pijn onder de voorvoet.
Hamerteen oorzaak
Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar meestal zal de oorzaak een stand afwijking van de voet, te korte pezen of verkeerd schoeisel zijn. Soms is de oorzaak een voetafwijking als platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.
Tijdens de operatie wordt de teen rechtgezet. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de bovenkant van de teen en verwijdert een stukje bot. Daardoor wordt de teen iets korter en rechter. Soms is het ook nodig om de pees die over te teen loopt, wat te verlengen omdat deze te strak staat.
Als u zittend werk heeft, kunt u meestal na ongeveer twee weken weer gaan werken. Als u staand werk heeft, kunt u meestal na ongeveer vijf weken weer gaan werken. Voorzichtig sporten kan meestal weer na twee maanden, maar alleen als het bot genezen is.
Bij klauw- en hamertenen is er sprake van een disbalans tussen de spiergroepen in je voet. Hier kun je zelf wat aan doen door te trainen. Het is daarbij van belang niet alleen te kijken naar de tenen of de voorvoet, maar naar de hele voet en de rest van je houding.
Als je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen hebt, kun je niet alle schoenen aan. Sommige schoenen veroorzaken namelijk meer pijn. Wij raden je schoenen aan met een bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal. Deze drukken je tenen minder naar beneden.
Hamertenen kunnen gepaard gaan met pijn, maar hamertenen kunnen ook zonder klachten bestaan. Doordat de tenen scheef staan is het dragen van schoenen vaak pijnlijk, dit komt doordat de hamertenen tegen de binnenkant van de schoenen drukken. Deze wrijving kan tevens pijnlijke likdoorns veroorzaken.
Een hamerteen is een buigstand van de teen die niet meer te strekken is. Het middelste gewrichtje van de teen is omhoog en krom vergroeid. Meestal gaat het om de tweede of derde teen.
Het herstel
De teen blijft na de operatie vaak nog vele maanden wat dikker en warmer. Dat is normaal. Het litteken op de teen kan tot 6 weken na de ingreep pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk.
Bij een hamerteen is één gewricht in de teen aangedaan. Hierbij gaat het om het eerste gewricht in het kootje. Dit gewrichtje is gebogen naar de grond waardoor er een hamerteen ontstaat. De teen 'hamert' als het ware op de grond.
Een orthese wordt gekneed en gemaakt van siliconen. Deze zorgt ervoor dat uw tenen niet meer over elkaar liggen, zodat er geen wrijving meer in de schoenen ontstaat. De gecorrigeerde stand nemen uw tenen alleen aan wanneer u de orthese draagt. Wanneer u de orthese uitdoet, nemen de tenen hun scheve stand weer aan.
In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde tot matige hamerteen. Hierbij wordt het gewrichtje tussen het basiskootje en het middelste kootje van de teen weggenomen. (zie figuur 4). Dit wordt gedaan met een incisie bovenop het gewricht waarbij de eeltplek eveneens wordt verwijderd.
Na de operatie kan uw voet nog gevoelloos zijn door de verdoving. Om uw voet is een drukverband aangebracht. Dit drukverband kunt u vaak tot de eerste controle op de polikliniek laten zitten, in overleg met uw chirurg. Uw voet en tenen kunnen in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn.
Heeft u een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is, dan kan een pedicure, een podotherapeut of uw arts de teen behandelen.
Wanneer je last hebt van jubeltenen dan kunnen deze gecorrigeerd worden door middel van een teencorrector/spreider. De teencorrector zal ervoor zorgen dat jouw tenen weer in de juiste positie komen te staan. Je moet deze wel zo vaak mogelijk dragen gedurende 6 tot 8 weken voordat er resultaat is.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
Als het eindkootje gestrekt staat, is het een hamerteen. Is het eindkootje gebogen, dan noemen we dit een klauwteen. Vaak gaan deze vormen echter in elkaar over. Bij beide vormen is de top van de kromming tussen het eerste en tweede kootje pijnlijk.
Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Daarnaast kan de chirurg medicijnen voorschrijven. Meestal helpt dit de klachten verminderen.
Een hamerteen is een vergroeiing van één of meerdere tenen, met name de middelste drie tenen (dus niet de grote en de kleine teen). De kootjes van de tenen groeien krom hierdoor ontstaat een vorm welke lijkt op een hamer, vandaar de naam. Er is nog wel eens verwarring tussen hamertenen en klauwtenen.
Een ruiterteen is een teen die over een andere teen heen groeit of onder een andere teen door groeit. Vaak zie je dit bij de tweede teen die op of onder de grote teen groeit of de kleine teen die op of onder de vierde teen groeit. Alle tenen kunnen hierbij aangedaan worden.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.