Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.
Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.
De viering van Sinterklaas zoals we die nu kennen is gebaseerd op een prentenboekje dat de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 maakte.
Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de "Bisschop van Spanje". Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestond, maar dat hij niet zo oud kan worden en ook niet overal tegelijk kan zijn. Leg ook uit dat Sinterklaas een erg goede man was die erg lief was voor kinderen op zijn verjaardag, en dat jullie het daarom ook gewoon blijven vieren.
Zwarte Piet bestaat in Duitsland niet. Sinterklaas wordt vergezeld door verschillende andere hulpjes, afhankelijk van deelstaat en regio. In grote delen van Duitsland is Knecht Ruprecht de rechterhand van Sinterklaas.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Waar komt Sinterklaas vandaan? Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije.
Natuurlijk, de Belgen vieren het sinterklaasfeest ook, zij het een dagje later. Maar Sinterklaas voelt toch als een Nederlandse traditie.
Eén tikje met de ring en de deur gaat open..."
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
We herdenken de sterfdag van de heilige nicolaas die zijn sterfdag op 6 december heeft Toegevoegd na 3 minuten: De naamdag van de heilige is 6 december.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.
De goed Heiligman Sinterklaas komt elk jaar weer traditiegetrouw met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland en België. Het vreemde is echter dat iedereen zegt en zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.
Hij heette Nicolaas van Myra. Hij gaf veel geld aan arme mensen, maar het meest beroemd is toch wel dat hij zakjes geld door de raam van het huisje van een arme man gooide, omdat die zijn dochters dreigde te moeten verkopen aan zijn schuldeisers. Hij was zo beroemd dat ze nog steeds zijn botten hebben bewaard.
Als Sinterklaas in Nederland is dan slaapt hij in zijn kasteel: het Muiderslot.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.
Net als in Nederland staat ook Oostenrijk de komende dagen in het teken van Sinterklaas. Echter wordt de heilige Nicolaas hier niet vergezeld door zijn pieten, maar door Krampus.
Het moment waarop je aan je kind vertelt dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan. Dat Sinterklaas niet met zijn paard Amerigo over de daken loopt. En dat Pieten de cadeautjes niet door de schoorsteen in de schoen doen.
Als een jongen of een meisje ondeugend of te druk is geweest zal Sinterklaas hem of haar wel aanspreken. 'Ik zeg dan tegen het kind dat het fijn zou zijn als hij of zij in de klas voortaan rustig op zijn of haar stoel zal zitten.
Sinterklaas bestaat (niet)!
Voor alle ouders die worstelen hoe je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat is dit een heel leuk boek. Je houdt het beeld van Sinterklaas intact en legt uit hoe Sinterklaas tot stand is gekomen.