Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Hoeveel zout moet er in de vaatwasser? Zout in de vaatwasser kun je bijvullen tot het reservoir waar je het in strooit, helemaal vol zit. Bij de meeste vaatwasssers kun je ongeveer 500 gram zout per keer erin doen.
Een goede afstelling is tussen 80 gram tot 160 gram zout per liter hars. Bij 80 gram spreekt men over een minimale bezouting bij 160 gram maximale bezouting. Standaard staan de meeste ontharders op 120 gram per 1 liter harsen. 1 liter pekelwater bevat maximaal 330 gram zout.
Hoeveel glansspoelmiddel je nodig hebt en hoe vaak je moet bijvullen hangt af van het type vaatwasser. Gemiddeld gaat een volle tank glansspoelmiddel 20 tot 30 keer mee. Giet het glansmiddel tot de maximale rand in het reservoir.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt. Hard water bevat een hoog gehalte aan calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd.
Voor een vaatwasser heb je vaatwasserzout nodig. Je mag hiervoor geen keuken- of zeezout gebruiken want dat kan de vaatwasser beschadigen. Vaatwasserzout (ook wel regeneratiezout genoemd) is extra zuiver zout (natriumchloride) met extra grove korrels en een beetje anti-klonteringsmiddel.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Een normale volgorde van gebruik is dat de vaatwasser tijdens het voorspoelen en de wascyclus het wasmiddel gebruikt, daarna tijdens het spoelen het glansspoelmiddel, waarna tot slot zout het water moet ontharden tijdens het laatste deel van de cyclus.
Speciaal zout
Het reservoir is vol als er geen water meer uitloopt. Draai de deksel op het reservoir en schakel de vaatwasser in, of voer een reinigingsprogramma uit om te zorgen dat overgelopen zout wordt weggespoeld.
Het vaatwasserszout vul je bij als het apparaat een seintje geeft. Op de bodem van een vaatwasser zit een reservoir onder een dop. Daar kan het vaatwasserszout in. Het zout zorgt ervoor dat het water in de machine wordt onthard.
Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik. Het gevolg hiervan is dat de onthardingscapaciteit afneemt. De ionenwisselaar zal dus vervangen moeten worden.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
Concreet is het waterverbruik van een waterontharder met zout voor 4 personen gemiddeld 150 liter water per regeneratieproces. Een waterontharder met zout ondergaat 4 keer per maand een regeneratieproces. Dit komt neer op 600 liter water per maand.
Vul het reservoir tot aan de rand met zout en plaats de dop weer terug. De zoutreservoirs in vaatwasmachines bevatten water en dit water kan overstromen wanneer je het reservoir vult. Tijdens het bijvullen van het zoutreservoir kan er ook zout in het apparaat terechtkomen.
Je doet één schepje van het soda in het zeepbakje van de vaatwasser.Vervolgens laat je de vaatwasser op de hoogste stand draaien zonder dat daar vaat in zit. Je zal zien dat de vaatwasser weer brandschoon is! Zorg wel dat het bij één schepje blijft, want anders tast dat het plastic en rubber in de vaatwasser aan.
Vaatwasser reinigen met soda en azijn
Strooi 1-2 eetlepels baking soda op de bodem van een lege vaatwasser. Giet 20 ml azijnessence in het poederreservoir.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalkaanslag. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Vaatwastabletten waterontharder
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
Wat de werking van de verschillende schoonmaakmiddelen betreft, kunnen we concluderen dat de all-in-one tabletten sneller en makkelijker in gebruik zijn. Aan de andere kant zorgt het apart gebruiken van vaatwaspoeder, glansspoelmiddel en onthardingszout voor een efficiëntere werking van de vaatwasser.
Pro tip: All-in-one tabletten zijn beter in het ontharden van water en het verwijderen van watervlekken dan normale tabletten. Raadpleeg de verpakking van je vaatwastabletten voor meer informatie.
Vervang het glansspoelmiddel dan eens door azijn. Je kunt hiervoor het beste witte natuurazijn gebruiken. Azijn zorgt net als glansspoelmiddel voor een glanzende vaat, maar is een stuk milieuvriendelijker. Een bijkomend voordeel is dat azijn ook de vaatwasser zelf reinigt.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Waterontharder zout
Voor een waterontharder hebben we regeneratiezout nodig ook, wel onthardingszout genoemd. Het zout bestaat voor 99,9% uit NaCI, dit houdt in dat het zout dan in haar puurste vorm is en zonder toevoegingen is gemaakt. Veel voorkomende merk namen voor dit geschikt zout zijn 'Soft sel' en 'Regenit'.
Op de bodem van je vaatwasser zit het reservoir voor het zout. Je herkent dit aan de grote draaidop. Vul dit reservoir met zout. Hoe vaak je het zout bijvult, hangt af van de hoeveelheid vaatwasbeurten en de waterhardheid.