Ze kan pijn hebben of een vervelende ervaring hebben gehad, buiten op straat bijvoorbeeld.Ook een oudere kat kan meer gaan schrikken omdat haar zintuigen achteruit gaan. Het is altijd aan te raden om even langs je dierenarts te gaan als het gedrag van je kat ineens verandert.
Is je kat schrikkerig, alert of op z'n hoede? Dan is er een grote kans dat hij stress ervaart. Stress kan ontstaan wanneer er een daling van de voorspelbaarheid en/of controleerbaarheid van de omgeving optreedt.
Zo maak je een volwassen kat minder schuw
Let op dat je de kat niet recht in zijn ogen aankijkt (dat kan opgevat worden als een teken van agressie), maar kijk een beetje langs hem heen en knipper rustig met je ogen. En beloon hem met een lekkere snack als hij weer een stapje in de goede richting heeft gezet.
Wie de lichaamstaal van katten een beetje begrijpt, kan een bange kat al duidelijk herkennen: ze lopen in elkaar gedoken, vaak met een warrige, onverzorgd uitziende vacht. Vriendschappelijk contact met andere katten of nieuwe voorwerpen is er nauwelijks, de kat wekt een ongeïnteresseerde of juist wispelturige indruk.
Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid
Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Een kat die schrik heeft, reageert op een eenmalig incident, zoals iets dat met veel kabaal op de grond valt. Een angstige, schuwe kat is constant op haar hoede en ziet altijd en overal gevaar, ook als er geen is. Dat is voor alle betrokkenen stressvol. Net als mensen hebben katten verschillende karakters.
Het belangrijkste is om ze een veilig gevoel te geven door rustig te blijven en geduld te hebben, maar biedt ze ook iets leuks aan zoals eten, speeltjes of kattenkruid. Houd afstand van de kat en praat alleen tegen hem als je in dezelfde ruimte bent en op een zachte toon.
Heb geduld
Het lastige met bange katten is dat je nooit kunt inschatten hoe lang het zal duren. Soms duurt het een paar dagen, soms wel weken voordat een kat te voorschijn komt. Hoe dan ook, geduld is een schone zaak. En er is toch niets mooiers dan het vertrouwen van zulke katten weer te winnen!
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.
Dat de kat over een nog veel groter inlevingsvermogen zou kunnen beschikken dan Galvan en Vonk hebben aangetoond blijkt uit de bijzondere gevallen waarbij het dier optreedt als 'troostkat'.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Katten houden wel van kattenkruid en van gedroogde valeriaan, en naar het schijnt houden ze ook van lavendel en vanille. Lavendel is giftig als katten ervan eten. Eraan ruiken kan geen kwaad!