Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Je lichaam haalt bouwstoffen uit voeding en drinken. Als je gezond eet, krijg je voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Gezonde voedingsstoffen voorkomen ook dat je bepaalde ziektes krijgt, zoals suikerziekte. Daarnaast blijf je door gezonde voeding makkelijker op een gezond gewicht.
Wanneer we het eten te snel doorspoelen (drinken), kunnen de darmen de voedingsstoffen uit het voedsel niet zo makkelijk absorberen, omdat deze te snel en onverteerd passeert.
Vroeger dacht men nog wel eens dat het drinken van water tijdens of vlak na de maaltijd de maagsappen zou verdunnen en de spijsvertering zou belemmeren. In werkelijkheid blijkt daar echter geen sprake van. Sterker nog, het drinken van water tijdens of na de maaltijd kan zelfs de spijsvertering bevorderen.
Water drinken
Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Na een maaltijd een dutje doen is niet verstandig. Je lichaam neemt voedingsproducten namelijk goed op wanneer je rechtop zit. Als je de gewoonte hebt om na het eten 'in te zakken', kun je last krijgen van oprispend maagzuur. Op de lange termijn kan dat leiden tot een slecht sluitende maagklep.
Zo blijkt uit observationele studies dat ouderen die zich houden aan een mediterraans dieet – veel vis, olijfolie, groenten, noten en weinig rood vlees –cognitief minder achteruitgaan en minder vaak aan geheugenverlies lijden. Bovendien vermindert het eten van voldoende vis en groenten de kans op een depressie.
Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes
Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Wat je lichaam niet kan gebruiken, houdt je spijsvertering apart. Dat vormt later je ontlasting. De alvleesklier en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren.
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
Koffie als pepmiddel
De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt het drinken van koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Braken na de maaltijd is suggestief voor een ulcus of maagatonie (gastroparese). Dit laatste komt onder andere voor bij diabetes, maagoperaties en peritonitis. Braken na het eten kan ook duiden op een galweg- of alvleesklieraandoening.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Water drinken boost je metabolisme. Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt zelfs zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!