Je kan filet américain rauw eten als broodbeleg of gebakken als een biefstuk. Verwar het niet met een hamburger die wordt verkocht met zout en kruiden en bevat soms een mengeling van verschillende vleessoorten.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
In België en Frankrijk wordt de term filet americain gebruikt voor gehakte biefstuk, dus rundergehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar. De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt, heet in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé.
De wetgeving heeft "Filet americain", "Steak haché préparé" en "Biefstuk" duidelijk gedefinieerd. Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees.
"We moeten gewoon voorzichtig zijn met rauw vlees." Het RIVM adviseert vandaag om filet americain in te vriezen, zodat de gevaarlijke parasiet doodgaat. Dat kan de Nederlandse samenleving zó 10 tot 30 miljoen per jaar aan ziektekosten schelen. Bij koude temperaturen, vanaf 12 graden onder 0, sterft de parasiet.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast. Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast.
Filet americain krijgt z'n specifieke smaak door de toevoeging van de saus. Deze is meestal van zout, peper, ui en worcestersaus. Maar ook mosterd, mayonaise, paprikapoeder, chilipeper, augurk en kappertjes worden soms toegevoegd.
Er zitten 48 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) filet americain. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'filet americain'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je ervan eet. Dit geldt vooral voor risicogroepen.
De filet americain uit de supermarkt bevat vaak veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat je hem niet meer gezond kunt noemen. Het blijkt dus dat filet americain als vetarm bekend staat, maar dat dit helemaal niet zo is.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Hoe lang is filet americain houdbaar in de vriezer? Je kunt de filet americain ongeveer een maand ingevroren bewaren. Omdat het grotendeels uit rauw vlees bestaat, kun je het niet zoals veel verhit vlees een halfjaar bewaren.
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Ja, want de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet, en americain valt (gedeeltelijk) onder de verwerkte vleeswaren en geheel onder rood vlees.
Bereiding. Je kan filet américain rauw eten als broodbeleg of gebakken als een biefstuk. Verwar het niet met een hamburger die wordt verkocht met zout en kruiden en bevat soms een mengeling van verschillende vleessoorten. Andere toepassingen zijn steak tartaar en américain preparé.