Een schorpioen kan heel lang zonder voedsel. Ze hebben ook vijanden, zoals spinnen, vogels, slangen, bavianen en hagedissen. Sommige soorten zijn immuun voor het gif van de schorpioen. Schorpioenen leven afzonderlijk van elkaar omdat ze iedere vijand, zelfs hun eigen soort proberen te doden.
De in Europa voorkomende Italiaanse schorpioen (Euscorpius italicus) bijvoorbeeld is een vrij ongevaarlijke soort. De steek van de meeste soorten is te vergelijken met een bijen- of wespensteek, vaak komt ook koorts voor. Na enkele dagen zijn de symptomen meestal verdwenen.
De meeste in het zuiden van Europa voorkomende schorpioenen geven bij een steek een reactie vergelijkbaar met die van een wespensteek en is in principe niet dodelijk. Meestal is er veel pijn op de steekplaats, gecombineerd met misselijkheid, braken, bloedingen en soms stoornissen in de ademhaling.
Schorpioen – 3.250 doden
Daar leven alleen geen dodelijke soorten.
De beste manier om van een schorpioen af te komen is door het exoskelet (het uitwendige skelet) door te steken met een scherp voorwerp, of door een dier met scherpe tanden in te zetten—dieren met een voorliefde voor schorpioenen kunnen het klusje ook voor je klaren.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Heeft een schorpioen een dikke staart en kleine scharen, dan zou hij erg giftig zijn en kun je maar beter uit de buurt blijven. Heeft hij juist dikke scharen en een kleine staart, dan zou hij veel minder giftig zijn.
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
Neem bijvoorbeeld de schorpioen. Dit dier zou zichzelf wanneer hij omringd wordt door vuur steken zodat hij sterft. Liever vergiftiging dan bewuste verbranding.
Hoeveel kost een schorpioen? De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Jij bent de femme fatale onder de sterrenbeelden, Schorpioen. Jouw verleidelijkheid kan dodelijk zijn. Je leeft op volle intensiteit en wilt alles tot op de bodem meemaken. Oppervlakkige ervaringen & verklaringen zijn niet genoeg; jij koestert een diepe fascinatie voor de complexiteit van het bestaan.
Ze kunnen heel goed in droge gebieden leven, omdat ze vocht lang vast kunnen houden in hun lichaam. Bijna alle soorten zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich overdag bij voorkeur in een (zelf-)gegraven schuilplaats of bijvoorbeeld onder stukken schors.
Schorpioenvliegen (Panorpidae) behoren tot de orde Mecoptera. Wereldwijd zijn er meer dan 500 soorten beschreven. Deze groep behoort tot de oudste insectenordes die een volledige gedaantewisseling doormaken. Er komen maar vijf soorten schorpioenvliegen voor in Nederland, waarvan vier van het geslacht Panorpa.
Makkelijk is een relatie tussen Leeuw en Schorpioen zeker niet en ze zullen elkaar vaak op de zenuwen werken, maar als ze beiden inspanningen doen om elkaar te leren begrijpen zit er een mooie verhouding in.
Het is crunchy en het smaakt een beetje naar bacon.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
In Nederland leven namelijk geen schorpioenen. In Zuid- en Zuidoost-Europa komen ze wel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan landen als Spanje en Italië. Ook daar zie je ze niet vaak, want schorpioenen zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen en in spleten.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Om een indicatie te geven: krokodillen – 1000 per jaar, nijlpaarden – 500 per jaar, olifanten, leeuwen – allebei 100 per jaar en haaien – 10 per jaar. Overigens zou de top 5 er iets anders uitzien als je de mens ook als dier aanrekent. Dan zou de mens namelijk, na de mug, het op een na dodelijkste dier zijn.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
De staart van de schorpioenen eindigt in een stekel met daarin een gifklier. De schorpioenen met een dikker staart hebben een grote gifklier. Schorpioenen reageren bijzonder snel bij beetgrijpen of aanvallen. Ze klappen hun staart naar voren en scheiden bliksemsnel een druppel gif uit hun gifklier af.
Dure druppels 1: Schorpioenengif
Telkens als een schorpioen zijn angel in een prooidier steekt, scheidt hij voor bijna 15 euro gif uit. Dat wordt neergeteld voor de 1,5 miljoenste liter gif van één steek.
Hangt natuurlijk van het type schorpioen af, maar ze kunnen gemiddeld zo'n 1 à 2 km per uur rennen. De windschorpioen rent ongeveer 16 km per uur, hetgeen enkele tientallen lichaamslengtes per seconde is.