De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Water. Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Je lavendel plant zal vaak zelf aangeven als hij te weinig water krijgt. Als de blaadjes gaan verschrompelen is dit een teken dat hij dorst heeft. Lavendel in een plantenbak droogt sneller uit dan lavendel in de volle grond.
Planten en verzorgen
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Lavendel snoeien in het voorjaar
In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat.
Lavendel
De geliefde paarse kleur in combinatie met de heerlijke geur van de bloemen maakt de Lavendel een populaire plant. Bovendien kan Lavendel goed tegen het Nederlandse zomerklimaat en is bestand tegen droge periodes. Plant de Lavendel in de volle zon in een zandgrond en hij zal helemaal tevreden zijn.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond.
Lavendel is een zonneaanbidder en houdt van zeer zonnige, warme plaatsen. Een ideale plek is te vinden in het bovenste gedeelte van een kruidenspiraal, een zonnig rozen- of vaste planten perk, een zonnige omranding, op een muur of in een pot op het zonnige terras.
Je topt de jonge planten regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel.
U snoeit lavendel 2 keer per jaar. Een keer voor de bloei en een keer na de bloei. Zo blijven uw lavendelstruikjes compact. De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel is makkelijk in onderhoud: de struik vraagt om niet veel onderhoud. twee keer per jaar snoeien en af en toe water geven is meestal voldoende. Trekt vlinders en bijen aan: de struik is erg geliefd bij vlinders en bijen dankzij de nectar die erin zit.
Kies kalkrijke grond met een goede drainage
Alleen natte voeten heeft lavendel echt een hekel aan. Bij te natte grond is lavendel erg gevoelig voor rottende wortels. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de juiste grond voor lavendel. De grond voor jouw lavendel moet daarom goed doorlatend zijn.
Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn.
Ja, lavendel is goed winterhard. Bij vorst heeft deze plant dus geen extra bescherming nodig.
Met de juiste verzorging en omstandigheden kan lavendel binnenshuis floreren en uw huis een heerlijke geur geven. Zorg ervoor dat de pot goed afwatert, geef de plant voldoende licht, laat de grond droog aanvoelen voordat u weer water geeft en geef tijdens de groeiperiode een beetje mest.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden. Dit sterk geurende en struikachtige kruid gaat vanaf het tweede jaar bloeien. Eén zakje is voor circa 30m2, en de plantafstand bedraagt 25x25 cm.
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Als ze goed gesnoeid worden, kunnen winterharde soorten ongeveer 15 jaar oud worden (in sommige gevallen zelfs 20 jaar). Je snoeit lavendel na de bloei, dat is zo rond augustus of september. Kies een moment waarop de bloemen nog geen zaad zetten. Dat betekent dat je af en toe nog een mooie bloem afknipt.
Dat klinkt gek, maar door een teveel aan water gaan de wortels rotten; waardoor de plant geen water meer kan opnemen en dus dezelfde symptomen gaat vertonen als een plant die te weinig water krijgt. In beide gevallen kan de plant bijvoorbeeld geel blad krijgen.
Een struik die al sterk verhout is, kun je nog proberen te redden door hem in zijn geheel uit de grond te halen en dieper terug te planten. Zorg dat de toppen nog zo'n 15 centimeter boven de grond uitsteken. Direct na de bloei snoei je voor de tweede keer.