Japanse mix zijn eigenlijk niets anders dan een mix van Japanse zoutjes. Het hoofdbestanddeel van de Japanse mix is rijstebloem. Rijstebloem is het product dat overblijft na het vermalen van rijstkorrels zonder zaden en kiem. Het rijstebloem wordt vermengd met heet water, waar vervolgens een deeg van wordt gekneed.
Ingrediënten. Ingrediënten: 54% rijst, zetmeel (maïs, tapioca), 12% pinda, tarwebloem, suiker, water, 1% sojaboon, tarwe, zout, maltodextrine, 0,1% sesamzaad, 0,1% zeewier, kleurstof (karamel [E150a], paprika-extract [E160c]), gemodificeerd tapiocazetmeel.
De Japanse bollenmixen bevatten gemiddeld meer dan 20 gram suiker per 100 gram. Volgens de Consumentenbond worden deze 'zoutjes' worden vaak gezien als een gezond alternatief, omdat ze weinig vet bevatten.
Japanse mix wordt regelmatig aangeprezen als gezondere zoute snack dan chips. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is Japanse mix inderdaad een snack waarmee je minder kcal tot je neemt: 30 gram Japanse mix staat ongeveer gelijk aan 120 kcal, terwijl 30 gram naturel chips gelijk staat aan ongeveer 540 kcal.
Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips. Vitamines en mineralen: als we naar de vitamines en mineralen kijken, valt op dat er in pinda's meer magnesium zit (108 gram tegenover 30 gram). In chips zit iets meer vitamine E (3,75 gram tegenover 3,2 gram) en vitamine C (5,5 gram tegenover 0 gram).
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's.
Maar gelukkig is het prima mogelijk om zelf gezonde hartige snacks te maken. Dat kun je heel simpel houden: een handje (gezouten) nootjes is ook al prima. Maar zoek je naar iets meer variatie, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor: Plakjes komkommer met pindakaas en sambal.
Shin mix is een glutenvrije mix van divers gevormde Japanse zoutjes die op smaak zijn gebracht met shoyu sojasaus (sojabonen, zout, tarwe), olijfolie, zeezout, nori zeewier en sesamzaad.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn. Daarnaast worden er vaak nog allerlei smaakjes aan popcorn toegevoegd: van zout en suiker tot chocolade en karamel.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.