Als je gek bent op bitterballen, dan ga je de Duitse variant waarschijnlijk ook lekker vinden. Deze look alikes worden gemaakt van aardappeldeeg en gevuld met allerlei soorten vlees of gevogelte. Je rolt ze door ei en paneermeel om ze vervolgens lekker knapperig te frituren.
Frankrijk: De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk en koning Lodewijk XIV was waarschijnlijk de eerste krokettenliefhebber. De Franse croquette lijkt enigszins op de Nederlandse, aangezien ze ook een romige binnenkant heeft.
Wild, vis en paddenstoelen. Waar wij Nederlanders vaak aan moeten wennen, is het feit dat Duitsers veel vis eten dan wij gewend zijn. In veel regio's, zoals het Teutoburger Wald, zijn ze ook gek op allerlei soorten paddenstoelen ('Pilzen').
Kroketten zijn bij ons (NL) vleeskroketten Uit de hand of op broodje ook uit de hand. Aardappel kroketjes eet je met mes en vork, die eet je ook niet los, maar bij een maaltijd.
De hoeveelheid voedingswaarde per kroket is 214 kilocalorieën”, legt zij uit. Verder bevat de kroket 14 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suikers, en 20 milligram cholesterol.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting.
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Hagelslag is een typisch Hollands broodbeleg dat we vroegen alleen maar in Nederland konden kopen. Tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in België, maar in Duitsland en in de overige Europese landen kom je het niet zo snel tegen. Vergeet het dus vooral niet tussen je kleren in de koffer te stoppen.
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Er is al eerder gezegd dat Duitsers stevige eters zijn. Dat stevige eten begint 's ochtends al met het ontbijt. Dit bestaat over het algemeen uit één of meer van de vele soorten brood en de heerlijke verse broodjes. Als beleg is er jam, vleeswaren, kaas en hardgekookte eieren.
Voor een traditionele Duitse spirit moet je Schnaps hebben. Een heldere sterke drank met vaak een wat lichte fruitsmaak. Niet zo gek ook, want de drank wordt gemaakt van vergiste vruchten en wordt gebotteld zonder toegevoegde suikers. De meest gebruikte vruchten hiervoor zijn appels, peren, pruimen en kersen.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
De traditionele Duitse keuken staat op drie pijlers: worst, zuurkool en bier. Worsten zijn een onderwerp van nationale trots; zuurkool in de Duitse keuken is het hoofd voor alles; het bier is zo lekker dat toeristen van over de hele wereld naar het jaarlijkse bierfestival van het Oktoberfest komen.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.