De bijkolibrie of zunzuncito is de kleinste vogel ter wereld. Vaak wordt gesteld dat hij daarmee ook de kleinste bekende dinosauriër uit de wereldgeschiedenis is. Het is een voor uitsterven gevoelige, endemische vogelsoort op Cuba.
Tussen de soorten komen grote verschillen in gewicht voor. De kleinste (Bijkolibrie, Mellisuga Helenae) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie (Robijnkeelkolibrie, Archilochus colubris) weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot.
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
De kleinste soort, de bijkolibrie (Mellisuga helenae) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie, de robijnkeelkolibrie (Archilochus colubris) weegt ongeveer 3 gram en is ongeveer 8 cm lang.
Goudhaan. Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa. Hij heeft een opvallende kruinstreep: die is oranjerood bij de mannetjes en citroengeel bij de vrouwtjes.
Deze kolibrie is 5 tot 6 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 1,6 en 2,6 gram; het vrouwtje weegt 0,5 gram meer dan het mannetje. Het mannetje is de lichtste vogel die er is. Het mannetje is groen met grijswitte onderdelen en heeft een iriserende vuurrode kop en keelvlek.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
De gierzwaluwen
zijn een familie vogels die behoren tot de gierzwaluwachtigen waar ook de kolibries toe behoren. Het zijn vogels die bijna voortdurend aan het vliegen zijn. Tijdens het vliegen vangen ze ook insecten.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo. De spanwijdte van beide vogels is gelijk: ongeveer 2,5 meter.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Progessieve supranucleair parese (PSP) is een zeldzame hersenziekte. Letterlijk betekent het een geleidelijk voortschrijdende aandoening met onvolledige verlamming, die komt uit een deel van de hersenen; de centrale hersenkernen.
De vogeltjes vliegen redelijk vaak achteruit, bijvoorbeeld na een bezoek aan een bloem. Toch beweegt een kolibrie het merendeel van zijn vluchttijd voorwaarts. Daarom verwachtten biologen dat het metabolisme van de kolibrie zou versnellen bij een achterwaartse vlucht, zodat het energieverbruik hoger ligt.
De kolibrievlinder is te herkennen aan de grijze tot bruine voorvleugels met twee van elkaar af gelegen donkerbruine, dunne en enigszins grillige strepen aan de bovenzijde. De achtervleugels hebben een oranje kleur aan de bovenzijde. De spanwijdte van de vleugels is ongeveer 5 centimeter.
Kolibries eten met name nectar die ze uit bloemen halen. Dat is een suikerrijke vloeistof die door planten gemaakt wordt. Bijna alle suikers gebruiken ze om zich warm te houden en te kunnen bewegen.
Roofvogels hangen stil in de lucht voordat ze toeslaan. Dit lijkt ook op het stil zitten en bidden wat sommige mensen doen voor de avondmaaltijd.
De vleugels schieten door de elasticiteit van het borststuk bij een kleine spierbeweging vanzelf door naar een van de twee posities. Door dit 'klikmechanisme' kunnen de vleugels tot 600 maal sneller bewegen. Naarmate de vleugel kleiner is, moet deze sneller worden bewogen om het insect te laten vliegen.
Ondanks het feit dat ze uitzonderlijk snel vliegen, kunnen ze abrupt pauzeren en een delicate landing maken. Ze zijn zo licht dat ze niet veel snelheid halen. Kolibries hebben ineffectief geëvolueerde poten, zodat ze, ondanks het feit dat ze kunnen rusten en dit zullen doen tijdens het verzorgen of rusten, niet lopen.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Met een spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier een van de grootste vogels in de wereld en dé grootste in Europa. Dat het dier hier is waargenomen is bijzonder, omdat de gier doorgaans niet in ons land voorkomt. Wel werd er vorig jaar één gezien in Zuid-Holland en Brabant.