Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Uitslag oftewel eczeem kan door voeding komen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen eczeem namelijk verergeren of in stand houden. Eczeem komt vooral voor bij kinderen. Heeft je kind eczeem dan is de kans groot dat het ook een voedselallergie heeft.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
Voedingsadvies voor eczeem huiden:
Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes. Neem Omega 3 en GLA vetzuren (te vinden in vette vis en kan ook in capsule vorm ingenomen worden) en eet olijfolie.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Het slikken van extra vitamine D kan de ernst van eczeem verminderen en kan daarom worden beschouwd als een veilige en effectieve therapie. Dat blijkt uit een meta-analyse en review van Zuid-Koreaanse onderzoekers. Het lijkt er ook op dat vitamine D voor verbetering kan zorgen van de huidklachten bij eczeem.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Zonlicht heeft een remmend effect op ons afweersysteem. Dat is ook de reden dat bij veel mensen met eczeem lichttherapie of zonlicht een positief effect heeft. De klachten van eczeem zoals roodheid, schilfering en jeuk worden door zonlicht vaak minder.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
Eczeem reageert vaak goed op zonlicht. Veel mensen met eczeem hebben daarom in de zomer minder klachten van hun huidaandoening dan in de winter. Bij deze mensen kan ultravioletlicht therapie (PUVA of UVB) bij verergering van het eczeem soms uitkomst bieden.
De verschijnselen van de chronische en acute fase kunnen na elkaar maar ook tegelijkertijd voorkomen. Het verloop van eczeem is wisselend. Perioden met weinig of geen klachten wisselen zich af met perioden waarin het eczeem actief is. Een acute aanval duurt enkele dagen tot enkele weken.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).
De handen regelmatig, maar in ieder geval na ieder contact met water insmeren met een neutrale zalf. Gebruik liever geen huismiddeltjes zoals uierzalf of Purol. Deze middelen kunnen averechts effect hebben.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Onderzoekers van universiteit van Hongkong hebben ontdekt dat een kruidenmiddel helpt tegen eczeem. Het traditionele kruidenmedicijn is op basis van Japanse kamperfoelie, munt, schors van pioenroos, bast van Chinese kurkeik en wortels van de distelmadelief.
Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.