Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
– Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen. Zodra de baby last heeft van ongemak: honger, hij moet verschoond worden of heeft het koud, dan gaan jullie direct terug naar huis om op te warmen. Met de baby naar buiten in de winter: let op de babydrager!
Minder vaak ziek. Spelen met zand, takken en stenen brengt baby's in contact met ongevaarlijke microben die hun immuunsysteem versterken. Kou en regenweer hoeven je niet binnen te houden: niet dat maakt je (kind) ziek, maar wel ziektekiemen, die vrolijk groeien in onze warme huizen.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Maar, er zijn wel richtlijnen. Zo kun je een combi-wagen gebruiken tot je kindje ongeveer vier jaar oud is. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt. Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Als het niet vriest of niet te vochtig is buiten, mag je met je baby gaan wandelen vanaf het moment dat hij de kraamafdeling verlaat. Ga met hem wandelen tijdens de warmste momenten van de winter en de koelste uren van de zomer. Het zal hem de kans geven om de wereld te ontdekken en daar zal hij van genieten!
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Waar kan je je baby mee naartoe nemen? Het voordeel van een vakantie met een baby is dat je hem of haar eigenlijk bijna overal mee naartoe kan nemen. Op elke hotelkamer, in een vakantiehuis of stacaravan kan wel een babybedje bijgeplaatst worden. Vaak zijn die op de bestemming aanwezig.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Slapen in de auto
Zeker met een erg jonge baby of tijdens een reis van enkele uren kan het zo zijn dat kind de volledige reis zal slapen. Neem een dekentje mee zodat je je kindje lekker kunt instoppen.
Een baby tussen de 2 en 6 maanden heeft veel nieuwe kleding en wat speelgoed nodig. Een autovakantie met baby is voor baby's tussen de 2 en 6 maanden het prettigst. Als je een baby van tussen de 2 en 6 maanden hebt en je hebt niet de beschikking over een eigen auto, is een huurauto misschien wel een goed idee.
Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van uw kind. Wanneer u ziet dat uw kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.
Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.
Als een kind los kan zitten kan het over het algemeen ook in een vervolgstoel in de kinderwagen. Lukt dit nog niet of zie je dat je kind toch heel erg scheef zakt dan is de kinderwagenbak motorisch nu gewoon nog het beste voor je kind. Het leert vanzelf zitten zodat het wel in de nieuwe zitting kan.
Zelfstandig rechtop zitten
Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby's gaan vervolgens op een van de volgende manieren zitten: Vanuit buikligging richt hij zijn borst op. Hij draait zich op zijn zij en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.