Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo's moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen. Kinderen en senioren eten best niet meer dan tweemaal in de week rabarber. Mensen met reuma, jicht, artritis of nierstenen eten er beter ook niet teveel van. Bij twijfel, raadpleeg uw arts.
Door het verdringen van de kalkopname in het lichaam door het oxaalzuur wordt geadviseerd niet meer dan twee keer per week een portie rabarber te eten. Te laat geoogste rabarber bevat ook meer oxaalzuur wat kan leiden tot een onvoldoende opname van calcium in ons lichaam.
Best oogst je rabarber dus niet te laat in het seizoen: stengels van 2 tot 4 weken oud zijn het lekkerst. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Oogsten na 21 juni (de langste dag) wordt trouwens helemaal afgeraden.
Rabarberbladeren zijn giftig
Wat een lastige groente, die rabarber. De zure rode stengels zijn oneetbaar zonder suiker, en de bladeren zijn ook nog eens giftig. Er zitten hoge concentraties calciumoxalaat in. Daar word je misselijk en duizelig van.
Zoals heel wat andere groenten, helpt rabarber om af te vallen. Rabarber heeft weinig calorieën in zich, maar wel veel voedingswaarden. Door de goede voedingsstoffen en de verzadigende vezels zal je daardoor zeker voldaan zijn na het eten van rabarber. Ideaal om je dieet een extra boost mee te geven.
Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven. Pitfruit, zoals appels en peren. Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels. Ook helpen vezels bij het soepel en regelmatig houden van je stoelgang, wat het risico op obstipatie verkleint.
Oxaalzuur. Rabarber bevat naast allerlei gezonde stoffen ook het minder gezonde en zelfs giftige oxaalzuur. Gedurende het seizoen neemt de hoeveelheid ervan toe en dat is ook een reden dat rabarber veelal tot juli het meest gegeten wordt. Het beïnvloedt de smaak namelijk negatief: die wordt flink zuurder.
Pas wanneer je 10 kilo rabarber eet, krijg je te veel oxaalzuur binnen. Mensen met nier- of galproblemen kunnen echter beter niet dagelijks rabarber eten.
Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn.
Rabarber bereiden & bewaren
Je kunt rabarber onverpakt circa 1 week bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15°C) is rabarber 5 dagen houdbaar. Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in.
Je kunt wel een paar keer van geforceerde rabarber oogsten maar bedenk dat het veel van de plant vergt en ze op een gegeven moment licht nodig heeft om te kunnen groeien en weer aan te sterken. Oogst vanaf dat moment vooral de dikste stelen zodat de dunnere/kleinere stengels nog verder kunnen groeien.
Oogst nooit meer dan de helft van de stengels en laat de kleine blaadjes aan de rabarberplant zitten. Vanaf de langste dag ( 21 juni) keert het oxaalzuur stilaan terug naar de steel door de bladeren. Het is dan ook aangeraden om na deze periode niet meer te oogsten.
Voordelen voor de gezondheid:
Rabarber werkt laxerend, eetlustopwekkend, maagversterkend, galdrijvend en is goed bij verstopping of als je last hebt van bloedarmoede. De groente is rijk aan ijzer en andere minerale zouten zoals calcium, kalium en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C.
Oxaalzuur kan schade veroorzaken in klier- en bindweefsel-, de neurologische functie en de functie van de uitscheidingsweefsels (vooral in de nieren en de blaas). Wanneer uw darmwand beschadigd is, neemt de opname van oxalaat toe.
Bladeren rabarber zijn giftig
De bladeren van de rabarberplant zijn giftig. Na het oogsten van de plant moeten die dus verwijderd worden zodat alleen de stelen overblijven. Bovendien verdampt het blad nog vocht en onttrekt dit aan de steel als ze los van de plant zijn.
Rabarber is niet bijzonder rijk aan essentiële voedingsstoffen en het caloriegehalte ervan is laag. Het is echter een zeer goede bron van vitamine K. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 26 (gekookt) tot 37% (rauw) van de aanbevolen dagelijkse inname.
Ook mensen die last hebben van reuma, jicht en nierstenen eten beter geen rabarber. Voor mensen die voldoende gevarieerd eten en verder gezond zijn, is de inname van oxaalzuur geen probleem.
Rabarber bereiden
Rabarber heeft een friszure smaak. Je kunt de stengels schillen, maar het hoeft niet. Rabarber kan 'natuur' gegeten worden, maar door de zure smaak wordt hij ook vaak verwerkt tot compote, moes en confituur.
Verse rabarber kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Daarna beginnen de stelen slapper te worden, wat overigens niet wil zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Wel kan de smaak dan wat minder fris zijn. Reeds gekookte rabarber kun je in een afgesloten bakje nog een dag of twee goed houden.
Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Rabarber wordt ook in de winter geteeld, dit noemen we geforceerde teelt. April t/m juli van de volle grond en van oktober t/m april uit de geforceerde teelt.
Het is een groente. Al denken sommigen ten onrechte dat het fruit is. Dit komt hoe wij gewend zijn de friszure rabarber te eten. Als zoet dessert, in een taart of als jam.
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.) Vruchten van olieplanten (amandelen, hazelnoten, noten enz.)