De kappersscharen slijpservice is gespecialiseerd in het slijpen van alle soorten kappersscharen. Met ruim 10 jaar ervaring slijpen wij elke kappersschaar weer messcherp en als nieuw. Zelfs uw oude “vergeten” kappersscharen worden weer zo goed als nieuw.
Schaar slijpen met aluminiumfolie
Simpel: scheur een stuk van ongeveer 20 centimeter af en vouw dit meerdere keren dubbel zodat je een lange dikke strook folie krijgt. Vervolgens knip je dit stuk in de lengte door in dunne stroken. That's it! Knip een keer of twintig en je schaar zal weer vlijmscherp zijn!
Kappersscharen laten slijpen
Het optimaal functioneren van de kappersschaar is dan ook bijna van 'levensbelang'. De meeste kappers laten zo'n 2 maal per jaar al hun scharen onderhouden.
Knip eenvoudig thuis je haar met de Kruidvat Kappersschaar. De schaar heeft een ondersteuning voor je vinger. Droog de kappersschaar na gebruik goed af om hem in goede conditie te houden. De kappersschaar is gemaakt van 100% roestvrij staal.
Scharen kosten meestal tussen de 40 en 300 euro. Ons advies is: bepaal hoe vaak je de schaar wilt gebruiken, hoe lang je 'm wilt houden en baseer daar je budget op. Een kappersschaar wil je meestal langer gebruiken dan 1 jaar, dus kies eerder voor een duurdere schaar.
Beste schaar: Zwilling Superfection (160 mm)
Met een waardering van 4,9 uit 5 sterren en een prijs van rond de 30 euro is deze 160 mm schaar de beste schaar om in het huishouden te gebruiken. Deze Zwilling Superfection is met recht de beste huishoudschaar.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Nog steeds kun je bij Kookpunt terecht voor het slijpen van je messen op ambachtelijke wijze. Koksmessen, broodmessen, scharen & tafelmessen worden weer superscherp na een bezoekje aan onze messenslijperij!
Leg het mes met de rand op tafel en slijp met de slijpstaaf langs de groeven. Op die manier kun je één kant van het mes slijpen. Aan de andere kant ontstaat dan een 'braam'. Deze kun je weghalen met dezelfde slijpstaaf of door het mes plat (of iets schuin) op een slijpsteen te leggen.
Je kunt het mes slijpen met de hand doormiddel van een slijptol en een slijpschijf. Slijp met de hoek van het mes mee. Nadat je de ene kant hebt gehad, draai je de heggenschaar om en doe je de andere kant. Als je klaar bent monteer je de mesbeschermer weer, en smeer je het mes in met een harsoplossend smeermiddel.
Takken worden niet zuiver afgesneden
Als de snede daarentegen golvend en rafelig is, duidt dit erop dat de messen bot zijn en opnieuw geslepen moeten worden. Je kan je heggenschaar door een van onze gespecialiseerde dealers laten slijpen of het met wat geduld zelf weer in orde maken.
Voor het slijpen van een handmatige heggenschaar gebruik je een vijl. Trek je werkhandschoenen aan en houd de messen van de schaar uit elkaar. Slijp met de vijl van het scharnier naar de punt van de schaar toe. Maak hierbij cirkelende bewegingen.
Kortom, gekartelde tafelmessen kunnen een leven lang meegaan, als ze met het juiste gereedschap worden geslepen. deMessenslijper.nl slijpt met dat gereedschap (methode 3) bijna alle kartels. Ook slijp ik alle brood-, tomaten-, worst- en steakmessen met methode 2 als er geen schijf voor uw specifieke mes is.
Kosten slijpen van koksmes
De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.
De Hollandse SlijpService hanteert de volgende tarieven voor het kartelen, slijpen van tafel messen, dessert messen voor zakelijke eindverbruikers. Vanaf 71 stuks kan er een conventinele slijptechniek worden toegepast. Voor particulieren wordt er op *geconditioneerde wijze een nieuwe karteling in het lemmet geslepen.
Een kappersschaar met een offset (ergonomisch) ontwerp is zo ontworpen dat de schaar precies naar je hand staat. Dit houdt in dat het oog waar je je duim in steekt lager staat dan het oog waar je wijsvinger in steekt.
Scherpe scharen zijn belangrijk
Om ervoor te zorgen dat ze scherp zijn, kunt u zien of het mes gemakkelijk een stuk draad afsnijdt. Een scherpe schaar helpt je om te voorkomen dat je aan het haar trekt terwijl je knipt.
De makkelijkste en meest grondige manier om je schaar te reinigen, is om deze in een badje met desinfectievloeistof te leggen. De desinfectiemiddelen van Barbicide zijn geschikt om scharen en andere kapperstools op deze manier te reinigen, omdat deze een roestwerend middel bevatten om je schaar te beschermen.
Je gebruikt een coupeschaar om haar uit te dunnen én tegelijkertijd wat lengte in te korten (bijvoorbeeld bij opknippen). Daarnaast kun je deze uitdunschaar ook gebruiken om te choppen, ofwel in te knippen. Je gebruikt een effileerschaar alleen om haar uit te dunnen.