Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Kaliumrijk voedsel
Kalium is een mineraal dat je lichaam helpt bij het behouden van zijn vochtbalans. Omdat alcohol je lichaam uitdroogt, is het verstandig om kaliumrijke voeding te eten. Je kunt denken aan bananen, aardappelen, avocado's, kokoswater en tomatenpuree.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Te veel en te vaak alcohol is schadelijk voor je lichaam, bijvoorbeeld voor je lever, slokdarm, maag en darmen. Je kunt last krijgen van moeheid, moeite met slapen, vaak bang zijn of somber. Je hebt kans op verslaving aan alcohol.
Een kater na teveel alcohol drinken betekent meestal: hoofdpijn, misselijkheid, dorst ('nadorst'), zweten en overgevoeligheid voor prikkels. Een kater heeft verschillende oorzaken. Via verschillende mechanismen stimuleert alcohol de vochtafscheiding.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Anti-kater tip 4: Eetlepel suiker voor het slapen gaat
Na het drinken van alcohol heeft je lichaam geen stimulans om energie aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je je slecht en energieloos voelt. Door het nemen van een eetlepel suiker heeft je lichaam glucose genoeg om je de volgende ochtend niet slecht te laten voelen.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine.
Ontwenningsverschijnselen bij het afkicken
Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Agressie & impulsiviteit
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden.
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde 'dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid'. Deze gedachte, dat we met een flinke slok op de waarheid vertellen, is al eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen hiervoor de uitspraak 'in vino veritas'; de waarheid bevindt zich in de wijn.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Hierin zit veel kalium, een erg belangrijke voedingsstof die vaak wordt uitgeput door vochttekort. De beste anti-katertip is om bananen en bladgroenten te verwerken in een smoothie, bijvoorbeeld met yoghurt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!