Zorg dat je cake na het bakken volledig is afgekoeld voordat je deze invriest.Dek je baksel goed af, in vershoudfolie, een plastic zak of een bakje bijvoorbeeld. Haal de cake op tijd weer uit de vriezer: een dag van tevoren is voldoende.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Verpak de cake na het bakken in aluminiumfolie en laat de cake op het aanrecht staan. Je kan de cake ook in plakjes snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, als je een sneetje brood in de trommel legt dan blijven de plakjes cake langer vers en drogen de plakjes niet uit.
Ook gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze ook goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast. Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen.
Wikkel je taart eerst in een dubbele laag plastic folie voor bescherming tegen uitdroging. Vervolgens omwikkel je hem stevig met aluminiumfolie voor extra isolatie. Leg ten slotte de ingepakte taart plat in de vriezer. Zo blijft je taart vers en klaar om te genieten wanneer je maar wilt!
Of het nu gaat om ongeglazuurde lagen, broden of tulbanden, volledig versierde en geglazuurde taarten die al in punten zijn gesneden, of alles daartussenin, de stappen zijn in principe hetzelfde: laat de taart volledig afkoelen, wikkel hem strak in plasticfolie en leg hem in de vriezer .
Een cake invriezen is ook geen probleem. Wikkel hem goed in met folie en en verpak de cake nog extra in een plastic zak. Zo kan er geen lucht of vocht bij komen. De cake kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.
Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je cake ontdooit, dan is het een eenvoudig proces. Verplaats je ingepakte plakken of lagen gewoon een dag van tevoren uit de vriezer naar de koelkast (hoewel cake over het algemeen binnen 8 uur ontdooit als je haast hebt).
In de vriezer kun je een taart tot wel 3 maanden bewaren. De bacteriën kunnen in de ijskoude vriezer namelijk niet verder groeien. Let wel op: slagroomtaart kan niet goed in de vriezer, dat tast de smaak en structuur erg aan. Nog maar een extra puntje eten dus, er zit niets anders op!
Het bewaren van de monchoutaart
Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe je de taart het beste kunt bewaren. Je kunt de taart goed afgedekt zo'n 3 dagen in de koeling bewaren. Je kunt een monchoutaart ook invriezen. De taart blijft dan 2 á 3 maanden goed.
Oplossing? Tandenstokers. Steek voorzichtig ongeveer 5 tot 6 tandenstokers rond de bovenkant van je taart en drapeer vervolgens losjes aluminiumfolie om een tent rond de taart te creëren .
Appeltaart invriezen
Daartoe moet je de vers gebakken appeltaart allereerst luchtdicht verpakking, en dat in een materiaal die geschikt is voor de diepvries. Het allerbeste is om de taart eerst in te pakken in huishoudfolie of plastic diepvrieszak, en vervolgens in een zo goed mogelijk passende taartdoos.
Je hebt geen speciaal vervaardigde taartstandaard nodig om je dessert goed te bewaren. Leg de taart op een bord of bakplaat, wikkel hem in aluminiumfolie en zet er een omgedraaide kom bovenop als provisorische bewaarcontainer . Zo blijft je taart drie tot zeven dagen vers.
Invriezen werkt vaak tegen de afgifte van chemicaliën. De Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health stelde: "Chemicaliën diffunderen niet zo gemakkelijk bij koude temperaturen, wat de afgifte van chemicaliën zou beperken" (LAT). Dit betekent dat het invriezen van elk type plastic container geen risico op kanker oplevert .
Geschikte materialen zijn: diepvrieskwaliteit PE zakken en folie, diepvrieskwaliteit aluminiumfolie (in combinatie met een tweede laag verpakking), vacuümzakken, aluminiumdozen, cellofaan van diepvrieskwaliteit en kunststof PE bakjes al dan niet hersluitbaar.
Doe alleen plastic in de vriezer als het een vriezerveilig label heeft . Wegwerpverpakkingen, zoals ijs- of melkpakken, moeten worden vermeden voor gebruik in de vriezer. Volgens MSU Extension moet u verpakkingen in de vriezer gebruiken die bestand zijn tegen vocht en damp, lekvrij zijn en gemakkelijk te sluiten zijn.
Taart bewaren in de vriezer
Je kunt de meeste taarten ook invriezen. Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed.
– Als u een taart in de vriezer bewaart, deze minimaal 4 uur van te voren eruit halen en langzaam laten ontdooien in de koelkast. Wilt u de taart sneller serveren, snij de taart dan alvast in punten en zet deze uit elkaar. Een taartpunt heeft ongeveer 1 uur nodig om te ontdooien.
Zorg ervoor dat alle snijkanten volledig bedekt zijn om te voorkomen dat de cake uitdroogt. Als u de cake op kamertemperatuur bewaart, is een cakevorm bekleed met bakpapier ideaal voor cakes met botercrème. In de koelkast blijft de cake met botercrème of ganache 3-4 dagen goed.
Voor cakelagen die nog niet gefrost zijn, of voor een brood-, bundt- of plaatcake, breng je je creatie eerst op kamertemperatuur. Stap 2: Wikkel de cake goed in. Wikkel hem in een vel plasticfolie en vervolgens in een vel aluminiumfolie om hem volledig te beschermen tegen vriesbrand. Stap 3: Vries de cake in een platte laag in.
Plaats het gebak in een container met deksel en zet de magnetron op één van de lagere setting. Gebruik vervolgens het ontdooien-programma op je magnetron, of start met 30 seconden en controleer dan regelmatig totdat het gebak compleet ontdooit.
Ofwel in de koelkast of op kamertemperatuur. Ontdooien in de koelkast duurt iets langer, ongeveer acht uur , maar vaak is het beter om je cakes langzamer te laten ontdooien. Als je besluit om op kamertemperatuur te ontdooien, duurt het meestal ongeveer twee tot drie uur.
Als de geglazuurde taart in een doos zit en u wilt deze er niet uithalen, wikkel hem dan in vershoudfolie voordat u hem in de vriezer legt. Nog beter is het om hem direct in de vriezer te leggen in een van onze diepvriesbestendige plastic bakjes met sluiting .
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Stap 2: Wikkel elke laag strak in plasticfolie
Voor extra bescherming tegen vriesbrand kunt u de cake vervolgens in een vel aluminiumfolie wikkelen of de cakelagen in diepvriesbestendige opbergzakken doen. Zorg ervoor dat u uw verpakkingen labelt met het type cake en de datum waarop u ze hebt ingevroren.