Voegproducten hebben een houdbaarheidsduur van 24 maanden. Egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo'n 6 maanden houdbaar. Snel afbindende cementgebonden producten, zoals 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen maximaal 6 maanden worden bewaard.
CEBO Egaline droog en vorstvrij opslaan. In ongeopende verpakking minimaal 12 maanden na productiedatum houdbaar (zie zijkant verpakking).
Let op: lijm heeft een houdbaarheidsdatum. Poederlijm is bovendien gevoelig voor vocht. Pastalijm is ook ongeopend 1 jaar houdbaar. Check voordat je begint of de houdbaarheidsdatum niet is verstreken!
Pastaproducten, zoals pastategellijm en vloerbedekkingslijmen, voorstrijkmiddelen, siliconenkitten, maar ook veel cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegproducten zijn minimaal twaalf maanden houdbaar, sommige zelfs langer.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.
Minimaal 24 uur, afhankelijk van de ondergrond en de temperatuur. Lagere temperaturen vertragen de afbinding.
Elke tegellijm heeft een zogeheten 'open tijd'. Dat is de tijd die de tegelzetter heeft om de tegel te verlijmen, voordat zich door droging een 'huidje' op de lijmrillen vormt. Het voorkomen daarvan is belangrijk, want dit huidje beïnvloedt de hechting van de tegel met de lijm nadelig.
Pastalijmen zijn niet geschikt voor het betegelen van vloeren. De lijm kan weinig druk aan. Bovendien heeft het lucht nodig om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door en daardoor duurt het droogproces te lang.
Pastategellijm mag op gipshoudende ondergronden worden toegepast. Poedertegellijmen zijn er voor wanden en vloeren. Door de grotere toepasbare laagdikte kunnen de ondergronden minder vlak en zelfs ongelijk zijn. Een poedertegellijm mag nooit direct op gipsachtige ondergronden worden toegepast.
Cement waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden mag niet meer verkocht worden, maar kan technisch nog wel bruikbaar zijn. U dient er wel van bewust te zijn dat het maximum gehalte aan oplosbaar chroom niet meer is gegarandeerd en wellicht is overschreden.
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking.
Cement heeft een houdbaarheidsdatum. Als cement over de datum is, is het niet meer geschikt om mee te werken, sterker nog, je kunt er ernstige gezondheidsklachten aan overhouden.
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Op een perfecte chape is 2mm okee voor kleine formaten tot 30/30 en vanaf 3mm voor de grotere formaten. Een dikke lijmlaag heeft geen nadelen, tenzij de meerprijs voor de lijm en de plaatsing met dubbele verlijming.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.