Thanatos (Oudgrieks: Θάνατος, 'dood') is een figuur uit de Griekse mythologie.Hij is de personificatie van de Dood. Zijn Romeinse tegenhanger is Mors of Letus. Thanatos is een zoon van Nyx (de Nacht) en tweelingbroer van Hypnos (de Slaap).
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Onderwereld (mythologie)
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades. Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx.
In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
In de psychoanalyse gebruikt Sigmund Freud het begrip eros in de betekenis van levensdrift. Eros is hiermee tegengesteld aan thanatos, ofwel doodsdrift.
Krishna is gemakkelijk te herkennen aan zijn blauwe huid en aan zijn fluit. Vaak wordt hij afgebeeld als herder... Of samen met allerlei leuke vriendinnetjes.. Of als baby.
Morpheus (De vormgevende) is een van de Griekse goden van de dromen. Morpheus' Romeinse vorm is Somnia. Zijn vader Hypnos is de god van de slaap. Zijn broers waren Icelus en Phantasos.
In de Griekse mythologie staat de god Morpheus symbool voor de dromen. Hij was de dienaar en zoon van Hypnos, de god van de slaap. We danken aan hem de uitdrukking 'in Morpheus' armen liggen', wat zoveel betekent als (lekker) slapen.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
1700 Hades is de zoon van Cronus en Rhea en dus een broer van de oppergod Zeus. Nadat Cronus door Zeus en diens broers en zussen ten val is gebracht, wordt de macht verdeeld. Hades krijgt de heerschappij over het dodenrijk, Poseidon de macht over de zee en Zeus de macht over de hemel.
In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Een nestor is de oudste persoon binnen een groep. Dit is afgeleid uit de naam Nestor, koning van Pylos, die nog op hoge leeftijd als vorst ten strijde trok tegen de Trojanen.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Krishna is de achtste nederdaling van Vishnu. Maar Krishna wordt ook als zelfstandige god geëerd. Hij kan Vishnu's attributen dragen: het rad of de schelphoorn. Vishnu heeft een blauwe huidskleur in de gestalte van Krishna én in die van Rama – een andere nederdaling van Vishnu.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Het is het verlangen onze behoeften te bevredigen. Dit verlangen wordt vaker niet dan wel gestild. Daarom kunnen we in het andere uiterste en streven we naar een spanningsloze toestand waarin we van onze verlangens ontdaan zijn. Dat is wat Freud de doodsdrift of thanatos noemt.
Een omstreden begrip, waarvan het klinische gehalte beperkt is en het speculatieve groot. Het maakt deel uit van Freuds latere theoretische constructies. De doodsdrift bestaat in het streven naar de opheffing van alle spanning, naar de anorganische toestand derhalve.
In het Grieks (de oorspronkelijke taal van het Nieuwe Testament) spreekt men in de Schrift van 'agapè', wat ook - naast naastenliefde - 'gastvrijheid' betekent, verwijzend naar God die zo met ons omgaat. Zijn hart staat wijd open voor ieder; elkeen is welkom in de meest diepe betekenis van het woord.
Titan is de zesde en grootste maan van Saturnus en is vernoemd naar de Titanen, de vijanden van de Griekse goden.