Normaal gesproken gaat de bevalling bij een paard heel erg snel. De meest ideale positie voor een veulen om geboren te worden is in een duikende positie met de voorbenen eerst, gevolgd door het hoofdje, dan de schouders, het lichaam en als laatste de achterhand.
Na het knappen van de waterblaas gaat de merrie liever liggen omdat er vruchtdelen (benen, hoofd) in de geboorteweg komen. Als ze ligt kan ze trouwens ook beter meepersen. De geboorte verloopt nu doorgaans heel snel en heftig. Meestal wordt binnen 20 minuten het veulen geboren.
Het gedrag van een merrie die binnenkort moet gaan bevallen verandert. De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan.
De eerste voortekenen zijn: oedeem (vochtophoping) onder de buik, ook wel zucht genoemd. gedragsverandering bij de merrie: onrust, trappen/happen naar de buik, rollen, met staart schuren, soms zweten. iets subtielere gedragsveranderingen zoals afzondering, minder goede eetlust, meer liggen of slapen.
De hengst snuffelt aan de merrie, krult z'n lip (het 'flemen', zie foto) en bijt haar in de hals. Als de merrie dekrijp is, gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
Tegen het einde van de hengstigheid vindt de eisprong plaatst. Over het algemeen ovuleren één of soms twee follikels waarna deze in de eileiders terecht komen. In de eileider wordt het eitje bevrucht, indien er tijdig sperma aanwezig was, waarna het embryo na enkele dagen in de baarmoeder aankomt.
Het volume of de hoeveelheid aan sperma varieert bij Shetland Pony Hengsten van 5 tot 50 ml. Het volume wordt sterk beïnvloed door het seizoen. In de maanden voor het dekseizoen levert een hengst gewoonlijk minder sperma wat wel geconcentreerder is.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Meesta bevallen paarden (en eigenlijk alle zoogdieren) op het moment dat ze de lange rustperiode ingaan. Voor dagdieren als paarden is dit 's nachts en voor nachtdieren dus juist overdag. Dit heeft er mee te maken dat de hormoonspiegels 's nachts anders zijn dan overdag.
Wanneer de uiteindelijke partus begint, zal de merrie onrustig worden. Ze begint te zweten, loopt rond in de stal en gaat regelmatig staan en liggen. Ook maakt ze regelmatig kleine hoeveelheden mest. Deze zogenaamde ontsluitingsfase duurt bij de merrie gemiddeld 1 tot 2 uur.
Lichamelijke veranderingen. De laatste stap die de uier doet voor de uiteindelijke bevalling, noemen we "kegelen".
De uier van de merrie vult zich meestal ongeveer twee tot vier weken voor de geboorte van het veulen. Dit is meestal niet goed te zien bij merries die voor de eerste keer een veulen krijgen. In de laatste drie maanden van de dracht kan de uier sowieso zich vullen en weer vlak worden.
Een babypaard heet een veulen. Je hebt ook kleinere paardenrassen en die noemen we pony's. Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud.
De normale geboorte van een veulen bestaat uit 3 fasen: de ontsluitingsfase, uitdrijvingsfase en nageboortefase. Tijdens de ontsluitingsfase verslapt de baarmoedermond en trekt de baarmoeder samen waardoor de baarmoedermond zich zal ontsluiten, dit proces kan enkele uren in beslag nemen.
Aan de nageboorte blijven staan
De nageboorte (placenta) komt er gemiddeld genomen zo'n 45 minuten na de geboorte vanaf, maar het varieert sterk en kan ook enkele uren duren. Als de nageboorte er na 3 uur nog niet af is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
De merrie is tijdens deze fase onrustig en kijkt veel naar haar buik. Als de baarmoedermond ver genoeg is opgerekt komt als eerste de waterblaas in de vagina terecht, waar hij door de druk knapt. Na de waterblaas volgt al snel de pootjesblaas met daarin het veulen.
Meestal wordt de merrie ongeveer 16 dagen na het dekken gescand om te bepalen of ze drachtig is, omdat het dan wat beter te zien is. Is er een vrucht in de baarmoeder te zien dan weet je het zeker: de merrie is drachtig!
Dit betekent dat je meteen moet handelen, er is geen tijd om te wachten op de dierenarts. Je moet meteen de rode waterzak (de placenta dus) openen. Wanneer dit niet met je handen lukt kun je een stompe schaar gebruiken. Het vruchtwater zal uit de placenta gutsen en als het goed is worden de voorbeentjes zichtbaar.
Een normaal veulen staat binnen 20 minuten na de geboorte en moet 2 uur na de geboorte gedronken hebben. Is het drinken na bijvoobeeld 3 uur niet gelukt, dan moet biest via de fles of via de maagsonde worden toegediend.
De juiste periode voor dekken kiezen
Merries zijn in de periode tussen februari en augustus iedere drie à vier weken hengstig, waarbij ze de laatste twee dagen van hun hengstigheid het meest vruchtbaar zijn.
Aan de andere kant kunnen juist ook bij een 'maiden merrie', dus een merrie die voor de eerste keer een veulen krijgt, alle voortekenen achterwege blijven, vooral het 'opuieren', waardoor menig fokker 's ochtends door een veulen verrast wordt.
Tot nu toe werden de meeste veulens verkocht van Comme il Faut. De zes veulens gingen weg voor een gemiddelde prijs van €9917. Met dit gemiddelde staat deze stempelhengst nog net in de top 10.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Concentratie per rietje
We adviseren om uit te gaan van 100x10.6 te gebruiken per rietje. Natuurlijk kan dit meer, maar dan gaat er ook minder cryoprotector in een rietje wat dan resulteert in meer beschadiging van de zaadcellen, wat weer nadelig werkt voor gevoelig sperma.
De opbrengst uit dekgelden is met ingang van 2018 onderworpen aan 21% btw. Voor de veehandelaar ontstaat recht op aftrek van btw. Dit recht geldt niet alleen voor de inkoop van de paarden, maar ook voor de btw op de aanschaf van bedrijfsmiddelen.