Kaas met minder zout zijn boerenkazen, en kazen van verschillende merken zoals Milner en Maaslander, maar zorg er altijd voor dat je de jongste kaas koopt, deze is altijd minder zout dan de oudere, belegen kazen.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Ander broodbeleg
kipkerrie-, eier- of vleessalade) en sandwichspread bevatten meer zout. Groenten en fruit bevatten nauwelijks natrium en zijn daarom zeer geschikt als broodbelegging. Ook in combinatie met kaas of vleeswaar kunnen ze uw brood extra smaak geven.
Alle kaas bevat zout, Boerenkaas ongeveer 1,5 procent. Dat geldt voor jonge kaas, maar het gaat ook op voor oude. Veel mensen denken dat ze in oude kaas veel meer zout proeven. Maar dat lijkt erger dan het is.
Natrium arme kaas noemen we ook wel zoutarme of zoutloze kaas. Wanneer u een natriumarm of zoutarm dieet volgt, of de voorkeur geeft aan zoutarme producten dan is deze zoutloze kaas een uitstekende optie om toch van smaakvolle kaas te kunnen genieten. Bij kaasonlinebestellen.nl is deze heerlijke zoutloze kaas te koop.
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen: ongekookt, niet gemarineerd en zonder dressing. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnekaas of verse geitenkaas.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas.
Hartig beleg
Minder zoute kaassoorten zijn: Emmentaler, Gruyere, Kernhemse, Maaslander, Westlite 30+, Monchou, Hüttenkäse, kwark, kruidenkwark zonder zout. Sterk gezouten vleeswaren: bacon, rauwe ham, rookvlees, rookworst e.d.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Een goede kaasvervanger is die van Wilmersburger, te koop als plakken, blok en als zakken geraspte kaas. Die laatste is heerlijk over de pizza, lasagne of om kaaspannenkoeken mee te maken.
Ambachtelijke aardappelchips zonder zout. Na de oogst worden de aardappels met de hand gesorteerd, zorgvuldig gewassen en in dikke plakken gesneden. Ze worden niet geschild, maar houden 'de jas aan'.
Jonge kaas
Zowel jonge als oude kaas bevat zout. Dit komt doordat ze tijdens de bereiding in een zoutbad (ook wel: pekelbad) worden gelegd. Jonge kaas rijpt na het pekelen vier weken en oude kaas tot wel tien maanden. Dat laatste maakt de kaas droger en zouter.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Zout minderen om uw bloeddruk te verlagen
Hoewel het effect wat kleiner is dan het effect van gezond eten, daalt uw bloeddruk ook als u alleen minder zout gebruikt. Met iedere dag 3 gram zout minder kunt u bij een hoge bloeddruk gemiddeld de bovendruk met 3,6-5,6 mmHg laten dalen en de onderdruk met 1,9-3,2 mmHg.
Kies voor zoutarm brood. Gebruik vetstoffen met een laag zoutgehalte (≤ 0,3 g zout per 100 g). Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ...
Koud gerookte Makreel is anders dan een gestoomde makreel (warm gerookt). Deze makreel is stevig en zout.
Vermijd zoveel mogelijk sterk gezouten vleeswaren, zoals rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en andere gezouten speksoorten, theeworst, salami en corned beef. Vleeswaren met minder zout zijn: fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief en tong.