Opbouw van het rekeningnummer: Het rekeningnummer bestaat uit 20 cijfers. IBAN: Het IBAN bestaat uit 24 posities alfanumeriek (bijvoorbeeld ES91 2100 0418 4502 0005 1332).
Een IBAN in Spanje bestaat uit 24 tekens: 2-cijferige landcode. 2-cijferig controlegetal. 4 tekens van de bankcode van de bank.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
In ons land bestaat een IBAN-nummer uit 16 tekens (oorspronkelijk waren dat er 12). Aan het begin staan de letters 'BE', gevolgd door 2 cijfers. Daarna volgen de 12 cijfers van het nationaal rekeningnummer.
Daartoe kun je een particuliere begunstigde vragen om eerst 1 eurocent naar je eigen rekeningnummer over te boeken. Met die overboeking kun je dan op je rekeningafschrift de werkelijke naam bij de rekening van de begunstigde controleren. Dat werkt voor alle bankrekeningen in de hele EU.
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Voor huisstijldrukwerk (brieven, facturen enz.) en websites waar je je IBAN wilt vermelden hanteer je de volgende standaard schrijfwijze: NL00 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Bijvoorbeeld: NL00 BANK 0123 4567 89. De afkorting van de bank wordt altijd in hoofdletters geschreven.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken.
Het TIN, zoals we zeggen, TIN is een identificatienummer dat door de koper in zijn land van herkomst is verkregen. De NIE is een document verkregen in Spanje en verstrekt door de Spaanse administratie, ongeacht of de klant al een TIN heeft.
Wij raden u aan om een Spaanse bank te kiezen die gericht is op buitenlanders in Spanje. Het is fijn om financiële zaken te regelen in het Engels en niet in het Spaans. Check altijd of internetbankieren in het Engels wordt aangeboden, wel zo handig als u niet voldoende Spaans spreekt.
De volgende 34 landen behoren tot de SEPA zone: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, ...
Een SEPA betaling is een bankoverschrijving zoals je gewend bent met IBAN, maar dan met een extra code erbij. Bij een gewone IBAN-betaling hoef je de BIC-code niet in te vullen, maar dit moet bij een SEPA-betaling bijvoorbeeld wel.
SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt. Het doel van SEPA is dat iedereen in heel Europa kan betalen. Over de grens dus net zo snel, gemakkelijk en veilig als in eigen land.
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
De afkorting 'SEPA' staat voor 'Single Euro Payments Area'. Door SEPA kan iedereen binnen Europa snel en gemakkelijk betalen met uniforme betaalmethoden: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen. Dankzij SEPA wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen het land van de schuldeiser en dat van de schuldenaar.
Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'.
Wil je een betaling doen binnen Europa? Dit kan met een Europese Overschrijving, ook wel een SEPA-betaling genoemd. Voor overboekingen via Mijn ING Zakelijk, de Mobiel Bankieren App, de Europese Overschrijvingskaart of de IBAN-Acceptgiro, gebruik je altijd het IBAN als rekeningnummer.