Geef je modem de beste plek in huis
Plaats je modem binnen 1,5 meter van de telefoonaansluiting. Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast.
Dit modem ga je plaatsen binnen 1 meter van de hoofdaansluiting en binnen 1 meter van een stopcontact. Plaats het modem niet dicht bij metalen voorwerpen en zet het modem wat hoger, 1 tot 2 meter hoog.
Sluit het modem met een utp netwerk kabel aan op de WAN poort van de router. Vervolgens zet je eerst je modem aan en wacht je tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Nu zou alles moeten werken en kun je verbinden met het draadloze netwerk die je herkent aan de naam die je hem zelf hebt gegeven.
Wil jij een rechtstreekse verbinding van de wandcontactdoos naar het modem, dan kun je gebruik maken van een coax kabel met een vrouwelijke IEC connector en een mannelijke F connector. De vrouwelijk IEC connector past in de contactdoos en de mannelijke F connector is geschikt voor het modem.
Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging. Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
De UTP-kabel is bij velen ook wel bekend als internetkabel, ethernetkabel of twisted pair kabel. Hiermee wordt dezelfde kabel bedoeld. De UTP kabel is de niet-afgeschermde versie van een twisted pair kabel. Dit betekent dat de kabel geen afscherming heeft tegen elektromagnetische storingen.
Zet je router 'open en bloot' neer Dus niet in een (meter)kast. Het mooiste is als je de router kunt zien vanaf de plek waar je je draadloze apparaat gebruikt. Plaats de router niet op de vloer Het signaal wordt voor een deel naar beneden uitgezonden - maar het kan niet door de meeste (betonnen) vloeren heen.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
DSL kabel – RJ11 kabel
Dit is de kabel tussen het aansluitpunt (ISRA punt) waar je DSL verbinding je huis binnen komt, en de DSL-poort van je modem. Je kunt deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Uiteindelijk zal de verbinding verbreken.
Technisch is er geen daadwerkelijk probleem met meerdere modem's op dezelfde hoofdaansluiting, MAAR de hoeveelheid bandbreedte wordt dan ook gedeelt door de modems. Tegenwoordig wordt elke aansluiting (zoveel mogelijk) direct naar de wijkkast geleid (en niet meer aftakkingen per huis).
Standaard wordt de Access Point vaak in de meterkast geplaatst. Voor het beste resultaat kunt u echter de Access Point het beste in het midden van uw huis of uw kantoorruimte plaatsen, tenzij u alleen in één ruimte een goed WiFi signaal wilt hebben. Dan plaatst u hem uiteraard in die ruimte.
Het is een netwerkkabel die bestaat uit 8 aders, opgedeeld in duo's (met de kleuren blauw, groen, oranje en bruin). Er zijn nog andere kabels om data te transfereren, zoals een Coax- of glasvezelkabel, maar UTP wordt doorgaans gebruikt voor internetverbindingen.
De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen. Is dit wel het geval, dan zullen de maximaal haalbare snelheden sowieso nooit gehaald worden. Het signaal wordt dan gewoonweg te zwak.
Hij neemt de signalen die van je internetprovider komen en vertaalt ze in een internetverbinding die je router kan gebruiken voor het versturen van signalen. Je modem geeft je dus eigenlijk toegang tot het web, maar kan ook veel betekenen voor de efficiëntie van je WiFi-thuisnetwerk.
Om verbinding te maken met internet via ADSL, kabel of glasvezel hebt u bij uw internetabonnement een modem nodig. De modem krijgt of koopt u bij de internetprovider als u een abonnement voor internet afsluit. Wie een internetaansluiting voor thuis neemt, kan kiezen of hij dat bekabeld of draadloos wil.