Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Voor kleinere wortels, zoals wortels die een diameter van minder dan 2,5 cm hebben, kun je een normale tuinschaar of handknipschaar gebruiken om de wortel door te knippen. Als je een grotere wortel moet doorzagen, heb je speciaal gereedschap nodig – een wortelzaag of een mechanische decoupeerzaag.
Snijd de belangrijkste wortels af met een bijl. Probeer de stam te duwen. Als er meer wortels blootliggen, snijdt u ze af met de bijl. Ga door met duwen en trekken aan de stam totdat de boomstam volledig ontworteld is.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
In de boomverzorging is er sprake van bomen toppen wanneer omhoog groeiende takken tot stompen worden afgezaagd. Ook het afzagen van zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen, wordt toppen genoemd. Andere benamingen die voor het bomen toppen gebruikt worden, zijn kandelaberen of knotten.
De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
De kostprijs voor het verwijderen van boomwortels met een stronkenfrees is grotendeels afhankelijk van de grootte van de stronk en de bereikbaarheid ervan. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70 tot 100 euro per uur (excl. btw). Deze prijs is inclusief de bediener, benzine en slijtage van de machine.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Graaf de wortels op.
Graaf met een schop in de aarde naast de stronk om de wortels daaronder bloot te leggen. Werk om de stronk heen en blijf graven totdat je de grootste wortels rondom de boom allemaal opgegraven hebt. Graaf aan beide kanten van de wortels diep in de aarde om ze zoveel mogelijk bloot te leggen.
In de bovenste laag van de bodem vindt een boom voedingsstoffen zoals vocht, mineralen en zuurstof. Ook is de bovenlaag vaak warm door de directe zonnestralen die de grond verwarmen. Wortels groeien daar ze deze stoffen weg kunnen halen.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Deze voedingswortels bestaan uit grote netwerken van zeer fijn vertakte wortels die tussen de bodemdeeltjes hun weg zoeken. Elke wortel vertakt in enkele kleinere wortels, die op hun beurt ook weer vertakken en zo verder. Er ontstaan dus heel veel wortels op een vrij beperkt volume van bodem.
Een grote boom is niet door snoei klein te krijgen, maar wel klein te houden. Als men een boom moet snoeien omdat hij te groot is geworden, is het bij aanplant fout gelopen en is de boom niet geschikt voor de standplaats.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Voor het kappen, snoeien of verplanten van een boom heeft u een vergunning nodig als: U een boom wilt kappen. U tussen de 30% en 50% van de boomkroon (bovenste deel van de boom) wilt verwijderen (snoeien) U meer dan 50% van de boomkroon wilt verwijderen (kandelaberen of knotten).
Graaf een plantput op de plaats waar je de boom naartoe wil verplanten. Graaf het plantgat totdat het 2 tot 3 keer groter is dan de kluit die je zal uitgraven. En 5 cm dieper dan de hoogte van de kluit. Maak de grond goed los in de bodem.
Voor de meeste bomen kun je uitgaan van ongeveer 100-150 euro per stuk voor het stobbenfrezen. Bij grote bomen kan dit bedrag oplopen naar een paar honderd euro. Is het niet mogelijk om een stobbenfrees bij de boom te krijgen? Dan is de stronk uitgraven de enige optie.