Streepje naar rechts (accent aigu)
Alt+E en daarna a maakt á. Alt+E en daarna e maakt é etc.
Á: wanneer je iets wil benadrukken
Wanneer er een streepje naar rechts (ook wel accent aigue genoemd) wordt gebruikt, zoals de á, dan wil je vaak iets benadrukken: Je moet eerst dát nog doen, voordat je weggaat.
Op het toetsenbord van je PC vind je de trema/ umlaut (“). Druk op de SHIFT + (“)-toets en daarna op de a. De letter ä verschijnt.
Å is in Unicode opgenomen als U+00C5, å als U+00E5. De ASCII-code voor de letter å is Alt+134, voor de letter Å is het Alt+143. Op Scandinavische toetsenborden heeft de å een aparte toets.
De juiste spelling is à, met een accent grave: 'Het duurt twee à drie dagen. ' Het voorzetsel à komt uit het Frans en wordt ook nog op zijn Frans geschreven. Het is een van de weinige woorden in het Nederlands waarin een a een accent grave krijgt.
Op een Nederlands QWERTY-toetsenbord, type je een apenstaartje door tegelijkertijd op Shift en op de 2-toets te drukken. Op een Mac met een Belgisch AZERTY-toetsenbord, tref je onder de Esc-toets een toets aan met een # en een @. Druk tegelijkertijd op deze toets en op Shift om een apenstaartje te maken.
Gebruik sneltoetsen
Als u bijvoorbeeld het teken à wilt krijgen, houdt u de Ctrl-toets vast en drukt vervolgens op de `-toets (Tilde-toets, toets boven de Tab-toets). Laat vervolgens beide toetsen los en druk snel op de A-toets . Opmerking: u moet snel op de lettertoets drukken nadat u de sneltoetsen hebt losgelaten.
Een streepje dat andersom op de e staat, heet een accent grave. Dit typ je door kort de toets naast de 1 in te drukken. Daarna tik je de e en verschijnt er en è. Hetzelfde gebeurt als je dit doet met een u, i, o en a.
Weergave op de computer. In Unicode vindt men de À onder de codes U+00C0 (hoofdletter) en U+00E0 (onderkast). Deze plaats hebben ze eveneens in de ISO 8859-1 codeset. In TeX worden de À en à weergeven door respectievelijk \`A en \`a te gebruiken.
Gebruik met computers. Op het Amerikaans-internationale toetsenbord, dat in Nederland gebruikt wordt, kan de æ met de combinatie rechter-ALT + z en de Æ met linker-SHIFT + rechter-ALT + z worden getypt. Op Deense, Faeröerse, IJslandse en Noorse toetsenborden heeft de æ een aparte toets.
Om het uit te schakelen, moet je een ander toetsenbord selecteren. Ga in Windows naar 'Instellingen / Tijd en taal / Taal', en klik rechts in het scherm onder Voorkeurstalen op de geselecteerde taal. Dan verschijnt de knop Opties. Klik daarop en je ziet onder toetsenborden de geselecteerde toetsenbordlay-out staan.
Toelichting. Het aan het Frans ontleende voorzetsel à wordt in het Nederlands (onder meer) gebruikt in de betekenis 'per eenheid', 'per stuk'. Dat gebruik komt vooral in Nederland voor.
A la minute betekent onmiddellijk of direct. Het woord kent verschillende synoniemen als stand de pede, terstond en subiet, en hebben allemaal dezelfde betekenis: iets moet direct gebeuren of is snel klaar. Het Franse woord is vooral bekend in de kookwereld.
Het aan het Latijn ontleende voorzetsel ad heeft de betekenis 'ten bedrage van' of 'tegen een percentage van'. Ad is een formeel, schrijftalig woord.
Android: Net als bij de iOS apparaten moeten op Android telefoons en tablets eerst het Duitse toetsenbord moeten toevoegen. Dat doe je als volgt: Ga naar instellingen > Talen en invoer > Taalvoorkeuren -> kies “+ een taal toevoegen”. Vanaf dat moment verschijnt de ringel-s als je de letter s ingedrukt houdt.
De ß, die in het Duits Eszett (es-tset) of scharfes s (scherpe s) wordt genoemd, is volgens de simpelste theorie oorspronkelijk een ligatuur van de ſ (lange s) en de z uit het Frakturschrift (drukwerk) of het Sütterlinschrift (handschrift).
Hoe je een Umlaut of een Eszett voor elkaar krijgt op de computer bijvoorbeeld. Een lijstje met ALT-nummers kan handig zijn. De combinatie ALT 225 geeft dan bijvoorbeeld ß.