Actieve en drachtige honden mogen tot 40 gram per kilo lichaamsgewicht.
Wat mag je je hond geven? Kip (vleugels, filet, nekjes, karkassen), lam (ribben, schouderbladen, hart), vis (vers of in blik) en eieren (gekookt of rauw) zijn geschikt voor je hond.
Welke organen voeren? Hart, lever en nieren zijn de belangrijkste organen voor honden en katten, en dezen moeten dan het liefst ook allemaal in je menu zitten. Voor honden is vuile pens ook een hele goede toevoeging, want dat zit vol gezonde bacterien.
Kippenhart is een geschikte binnenkomer voor iemand die eens orgaanvlees wil proberen. In onder andere Brazilië worden ze bij het barbecueën standaard geserveerd. Bovendien is kippenhart, net zoals ander orgaanvlees, reuze gezond. Mineralen en vitamines tref je in deze stukken in hoge hoeveelheden aan.
De langste kippenharten zijn gestoomd. Als je ze in grote hoeveelheden (ongeveer 1 kg) in een dubbele boiler doet, duurt het 1, 5 uur om ze klaar te maken. Als je een paar van slechts 300-500 g harten kookt, dan is 60 minuten voldoende.
Want de smaak is niet, zoals velen onterecht denken, verwant aan de orgaan smaak. Nee, runderhart heeft een echte sterke rundvleessmaak. Je kunt het een beetje vergelijken met biefstukreepjes maar minder taai.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Biologische kippenhartjes kopen doet je natuurlijk bij JP Puurvlees. De hartjes zijn compleet antibiotica vrij en hebben een sterke bite. Ze smaken namelijk intens naar kip. Alle hartjes worden vers geleverd.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25).
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Liever dat, dan teveel voeren en je hond gaat aan de dunne. Dus gewoon rustig 1 rol per week opvoeren, als pensdag, of gemengd met andere dagen (dat zou ik zelf doen).
Een hond die brokken krijgt kun je okk gewoon rauwe pens geven, juist wel, er zit geen bot in oid dus dat verteerd wel. Hier krijgt de hond vers en 1 maal daags eten, dus 1 keer per week krijgt hij ipv compleet eten, gewoon pens. Als je je hond 2 keer daags eten geeft kun je gewoon een maaltijd vervangen met pens.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (25 gram) kippenlever, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Breng de kippenlevers in ruim water aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Doe de levers in een vergiet, spoel ze af onder ruim koud water en laat deze uitlekken. Verwarm boter in een koekenpan en bak hierin de levers rondom bruin. Bestrooi deze met weinig zout, peper en kerriepoeder.
Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Runderhart is één van de rijkste natuurlijke bronnen van co-enzym Q10 en bevat bovendien essentiële voedingsstoffen als vitamine B12, collageen, elastine en specifiek in runderhart voorkomende proteïnen, peptiden, cofactoren en enzymen.