zoeten. Zoeten is de laatste fase van het schuurproces bij natuursteen. Hierbij wordt het vlak met fijnkorrelige middelen nageschuurd (vroeger paste men een mengsel van rauwe en gekookte lijnolie toe, tegenwoordig zoet men met een schuurschijf).
Even een kort overzicht van de verschillen tussen zoeten en polijsten: Een gezoete vloer heeft minder glans, echter wel een sterke, diepe kleur. Krassen blijven in meerdere en mindere maten zichtbaar. Door de lagere glans op het marmer, is vlekvorming, door aantasting van zuur, minder zichtbaar.
Het schuren van natuursteen tegels geeft een effen afwerking. Deze afwerking wordt doorgaans gebruikt voor buitenvloeren. Het schuren gebeurt, in tegenstelling tot het verzoeten, op een droog oppervlak. Het schuren verwijdert zaagsporen en kan hele lichte (bijna onmerkbare) cirkelvormige strepen achterlaten.
Het zoeten geeft granieten bladen een zogenoemde matte afwerking, waardoor ze een authentieke uitstraling krijgen. Door het zoeten blijft echter de structuur meer open, en worden de kleuren en structuren ook minder benadrukt dan door het polijsten. Voor gebrande (antieke) bladen geldt iets soortgelijks.
Belgisch hardsteen dat donker gezoet is, is een machinaal bewerkte variant van Belgisch hardsteen. Bij zoeten wordt het oppervlakte van het hardsteen met een fijne korrel geschuurd. Door het schuren van de bovenzijde ontstaat er een matte afwerking op het oppervlakte.
Ook zonder deze boorgaten kan een vakman steen laten splijten, door een serie wigvormige beitels geleidelijk steeds dieper in de steen te slaan. Een moderne variant hierop is eerst met een haakse slijper met diamantzaagblad een ondiepe zaagsnede rondom in het blok te zagen, en hierin stalen wiggen te slaan.
Ben je van plan om natuursteen tegels te gaan zagen? Dit doe je uiteraard op een tegelzaagmachine. Maar voor het zagen van natuursteen kun je het beste ook een diamantzaagblad gebruiken welke daarvoor geschikt is. Je kunt kiezen voor een universeel zaagblad waar je zowel keramische tegels als natuursteen kunt zagen.
Voor arduin lichtblauw gezoet (bijvoorbeeld vensterbanken binnen, keukenaanrechten): Wil je een groter oppervlak behandelen dan moet je alles verzoeten, dit gebeurt met waterschuurpapier en continu ruim water toevoegen.
In sommige Travertin zitten grote kalknesten, dit is een ophoping van de kalk. Deze plekken zullen altijd wat doffer blijven, daarom wordt deze steen vaak gepolijst tot gezoet (mat) niveau. Travertin is minder slijtagebestendig als graniet.
Gezoet of verzoet is een gladde afwerking in natuursteen. Het oppervlak is niet glanzend zoals bij een gepolijst oppervlak maar eerder mat of satijn. Na het ontginnen van natuursteenblokken worden de tegels uit platen verzaagd, deze platen hebben een gezaagd oppervlak.
Met een grove korrel 50 polijst je de grootste oneffenheden in de natuursteen weg. Ga gelijkmatig te werk en oefen een zachte druk uit op de machine of het schuurpapier. Doe daarna hetzelfde met een korrel 100.
Wil je kosten besparen of heb je een klein oppervlak natuursteen wat gepolijst dient te worden dan kun je dit prima zelf polijsten. Met diamant polijstschijven kun je kleine oneffenheden of krassen verwijderen uit je natuursteen. Dit kun je doen met een polijstmachine of met een haakse slijper met regelbaar toerental.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Pak een steenbeitel en een vuistje en zet de beitel op de tegel. Verschuif de beitel iedere keer een beetje en geef er een tik op. Zo ga je door totdat je de hele breuklijn gehad hebt. Dat doe je een keer of vijf en dan sla je wat harder.
De prijs van Belgisch hardsteen tegels varieert dan ook van € 40,- per vierkante meter tot wel € 140,-.
Normaal reinigen
Wanneer u Belgisch hardsteen regelmatig afneemt met een geschikte zachte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om hier jaren plezier van te hebben. Voor het dagelijkse onderhoud is de P324 edelzeep van Moeller een goedwerkende zeep. Dit maakt het natuursteen vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken.
Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!