Op de crosstrainer kun je je biceps, triceps, buikspieren, hamstrings en quadriceps trainen. Maak je de ronddraaiende bewegingen met je benen niet vooruit maar achteruit, dan versterk je juist je bilspieren.
Op een crosstrainer werk je aan je hart- en longconditie en de bloedsomloop. Wanneer je doel van de training het verbeteren van je conditie is, kies je voor een lange training op een rustig tempo of kort op hoge intensiteit. Ook is het mogelijk om te trainen in specifieke hartslagzones om je conditie te verbeteren.
Naast je buikspieren train je nog veel meer spieren op de crosstrainer. Het is dan ook een goede full body workout. Het is een goede training voor onder andere je bilspieren, hamstrings en schouders. Wil je hier meer over weten?
Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.
Volgens studies zou je bij het hardlopen op een loopband gedurende 1 uur ongeveer 705 tot 866 calorieën verbranden. Bij een crosstrainer ligt dit op ongeveer 773 calorieën. In vergelijking verbrand je over het algemeen dus iets meer calorieën met een loopband. De loopband is dus iets beter om af te vallen.
Een crosstrainer geeft een full body workout, zonder de impact op je heupen, enkels en knieën. Dit maakt de crosstrainer ook geschikt voor beginners, mensen met overgewicht, mensen met zwakke knieën, of revaliderende sporters.
Als je iedere dag sport is 10 tot 30 minuten per dag op de crosstrainer een goed streven. Je hebt dan net genoeg beweging om de vetverbranding op gang te helpen, terwijl je jezelf niet overbelast. Voor de meeste beginners is iedere dag op de crosstrainer echter verre van ideaal.
De crosstrainer is ideaal voor mensen die willen afvallen. Je verliest namelijk 8 tot 12 calorieën per minuut. Helemaal niet verkeerd toch?! Dit komt omdat de hartslag al snel verhoogd wordt naar het niveau waar het vetverbrandingsproces van start gaat.
Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo'n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.
Tijd voor een warming-up! Start met 10 minuten crosstrainen op een laag tempo. Zet het weerstandsniveau van de crosstrainer op een laag level. Geef 1 minuut alles wat je hebt op de crosstrainer. Na deze minuut waarin je tot het uiterste bent gegaan, pas je je snelheid weer aan tot een rustig tempo.
Wanneer je begint zal je al snel resultaat zien. Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten.
Welke spieren train je op een crosstrainer
De spieren die je kunt ontwikkelen met een crosstrainer zijn je biceps, je triceps, je buikspieren, je quadriceps en je hamstrings. Wanneer je de crosstrainer gebruikt in de tegenovergestelde richting, dus achteruit leg je meer focus op je billen en train je de bilspieren.
Welke spieren samen trainen? Om maximale groei te realiseren, kan je je per training het beste focussen op één grote spiergroep (borst, benen of rug). Vul je workout aan met oefeningen die zich richten op twee kleinere spiergroepen (biceps, triceps, hamstrings, kuiten, buikspieren en schouders).
Om af te kunnen vallen op een crosstrainer is het niet het beste om zo hard je kunt te gaan trainen. Juist een wat lagere hartslag zet je lichaam aan tot het verbranden van vet. Als je tijdens een training zorgt dat je hartslag op dat niveau blijft, zul je het meeste gewicht kunnen verliezen.
Rug en knieën
Over het algemeen is een crosstrainer een prima apparaat voor mensen met rugpijn, mits deze niet al te ernstig is natuurlijk. Bij hevige rugpijn kun je het beste gewoon rust nemen of anders gebruik maken van een ligfiets hometrainer.
Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB): 30 minuten matige intensiteit cardio-activiteit ten minste vijf dagen per week (150 minuten per week) Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.
Als je op het ontwikkelen van spiermassa richt kun je het beste eerst krachttraining doen en afsluiten met cardio. Voor uithoudingsvermogen kun je het beste eerst een cardiotraining doen en afsluiten met kracht. Voor vetverbranding kun je het beste eerst kracht doen en vervolgens cardio.
Het idee achter vet verbranden met LISS cardio training is dat je cardio zou moeten doen voor minimaal 30 minuten tot een uur op lage intensiteit met een hartslag van 60% van je maximale hartslag. Ook wel de fatburning zone genoemd.