denk o.a. aan de Anemone Blanda, de Geranium Macrorrhizum, de Euphorbia Amygdaloides 'robbiae', de Tricyrtis formosana en natuurlijk de Liriope muscari. 'In elk randje groeit een plantje' is ons devies, maar ook 'de mooiste bloemen bloeien in de schaduw'.
Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.
Planten in het licht vormen meer pigment dan planten in de schaduw. Planten die in het donker groeien blijven zelfs helemaal wit en sterven uiteindelijk af omdat er geen fotosynthese plaatsvindt. Bontbladige cultuurvariëteiten, zoals bijvoorbeeld van de ficus, worden vaak gekweekt om hun sierwaarde.
Ze veranderen lichtenergie dus in chemische energie, in de vorm van koolhydraatrijk stoffen. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan.
De varen behoort tot de familie vaatplanten. De plant is gemakkelijk toe te passen in de tuin, maar ze doen het ook goed in de schaduw of donkere plekken in het huis. Zo maak je van een donker hoekje toch nog iets gezelligs. De bladeren van de varens kunnen wel een meter lang worden.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
De Yucca komt van nature voor op zonnige, droge plaatsen. Plaats deze kamerplant daarom op een zonnige standplaats. Plaats een Yucca (Palmlelie) op een plaats waar die ongeveer 5 uur zonlicht krijgt. Over het algemeen doet de Yucca het ook goed op een plek met lichte schaduw.
Planten in het donker groeien sneller dan planten die in het licht staan, doordat planten die in het donker staan een zekere overlevingsdrang hebben en daardoor, door bepaalde groeistoffen, naar het licht toe willen groeien.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.