Het grootste gedeelte van onze Vodafone klanten gebruikt tegenwoordig 4G of 4G+. Dit biedt sneller, veiliger en stabieler mobiel internet en een betere belkwaliteit dan oudere netwerken. Vanaf 4 februari 2020 zetten we daarom vol in op 4G.Om daar ruimte voor te maken, stoppen we met ons 3G-netwerk.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent?
De komende jaren verdwijnt 3G nog niet, maar het gaat sneller dan je wellicht denkt. Vodafone stopt er in 2020 mee en voor KPN is het in 2022 gedaan. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte deadline.
In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Providers als Simyo, Ben, hollandsnieuwe en Simpel hebben geen eigen netwerk. Zij maken gebruik van de netwerken van deze grote providers. En er zijn verschillende netwerktechnieken: 2G, 3G, 4G en 5G.
3G: Kan gebruikt worden voor bellen, sms'en en het versturen van grotere databestanden. Ook kunnen gebruikers hierop mobiel internetten met een hogere netwerksnelheid dan bij 2G. 4G: Voornamelijk gericht op dataverkeer en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Zo kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige mobiele telefoon blijven bellen.
T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan.
Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Wil jij er zeker van zijn dat je kunt bellen over 4G? Kijk dan in onze shop naar telefoons met 4G bellen.
De netwerkcheck op Android
Stap 1: Ontgrendel je Android toestel en ga naar Instellingen. Stap 2: Kies in de lijst voor Verbindingen en klik dan op Mobiele netwerken.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Een gemakkelijke manier om te controleren of jouw toestel geschikt is voor 4G, is door op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
KPN waarschuwt dat deze technologie daarentegen meerdere nadelen heeft, waaronder een slechte geluidskwaliteit tijdens het bellen en een algeheel langzamere internetverbinding. Ook is het via een 2G-verbinding niet mogelijk om tegelijkertijd te bellen en internetten.
4G internet is sneller dan 3G. De gemiddelde snelheid van 4G internet is 50 Mbps en de topsnelheid is 256 Mbps. Ter indicatie: de maximale snelheid van 3G internet is 14,4 Mbps. Met 4G kun je een Full HD-video zonder laadtijd afspelen.
3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en op deze manier kan je overal in Nederland mobiel internetten.
GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile en Vodafone maken daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo'n 1800 Mhz.
Vodafone heeft een hele goede dekking en hoogste theoretische internetsnelheid en eindigt als tweede met de hoogste praktische internetsnelheid. Door het goede netwerk van Vodafone hebben zij als eindcijfer een 7,6 uit 10 gekregen. Dit cijfer is gebaseerd op ons eigen mobiele provider onderzoek.
Beste mobiele netwerk 2022
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onze mobiele netwerken. Uit 2 recente onderzoeken scoort T-mobile algemeen het hoogst. KPN is een goede tweede, terwijl Vodafone als laatste eindigt. De verschillen zijn op veel punten klein, met name in de grote steden.